У Вінницькому міськсуді заявляють про дефіцит коштів на зарплатню та людей, які можуть залишитися без правосуддя

Новини Вінниці / У Вінницькому міськсуді заявляють про дефіцит коштів на зарплатню та людей, які можуть залишитися без правосуддя

У Вінницькому міському суді фінансовий колапс. Голова суду Ганна Гайду заявила про дефіцит коштів для виплати заробітної плати працівникам апарату суду та припинення відправки поштової кореспонденції.

У Вінницькому міському суді фінансовий колапс. Голова суду Ганна Гайду заявила про дефіцит коштів для виплати заробітної плати працівникам апарату суду та припинення відправки поштової кореспонденції.

Про це повідомляє офіційний сайт ВРП.

«Станом на 9 березня 2021 року фактична кількість суддів становить 37 осіб, штатним розписом передбачено 43 посади суддів. Повноваження здійснювати правосуддя мають 35 суддів.

Згідно з даними Державної судової адміністрації України, за 2020 рік у провадженні Вінницького міського суду Вінницької області перебувало 36610 справ і матеріалів, з яких 33183 надійшли у звітному періоді. Навантаження одного судді в середньому – 923 справи на рік. При цьому у Вінниці та районі проживає 521449 осіб, які є потенційними користувачами судових послуг.

Вища рада правосуддя вкотре наголошує, що недофінансування судової влади є прямим втручанням в її незалежність і, як наслідок, позбавляє громадян доступу до правосуддя.

Закликаємо органи виконавчої та законодавчої влади об’єднати зусилля задля:

- відновлення гарантованого належного фінансування потреб судів;

- недопущення відтоку кваліфікованих кадрів із судової системи;

- недопущення припинення роботи судових установ та порушення прав громадян на доступ до правосуддя», — сказано у повідомленні.

Г.Гайду у зверненні до очильників судової системи також зазначила, що що на початку 2021-го із суду через низьку зарплатню звільнилося 8 працівників. Вона також зазначила, що на кінець лютого заборгованість по зарплатні працівників апарату складала 31%.  

Можна припустити, що якщо не змінити ситуацію, то у судах залишаться лише судді, доходи яких значно дозволяють «пережити» затримки по зарплатні, а решта персоналу через скруту шукатимуть іншу роботу.

Зазначимо, що подібна ситуація склалася майже у всіх судах.

Олег Верлан

19 березня, 2021