У вінницькій «Пироговці» провели унікальну для регіону операцію на щелепі після отримання пацієнтом важкої травми

Новини Вінниці / У вінницькій «Пироговці» провели унікальну для регіону операцію на щелепі після отримання пацієнтом важкої травми

Унікальну для Вінничини операцію ендопротезування скроневонижньощелепного суглобу з використанням сучасних біоінженерних технологій провели у «Пироговці». Пацієнт потрапив до лікарів після важкої травми обличчя.

Про це повідомляє Вінницька обласна клінічна лікарня імені М. І. Пирогова.

Команда щелепно–лицевих хірургів у складі Олексія Товстокорого та Олександра Кобякова виконали високотехнологічну операцію заміни (ендопротезування) скроневонижньощелепного суглобу пацієнту з посттравматичною деформацією та фіброзним анкілозом скроневонижньощелепного суглобу (СНЩС) після важкої травми обличчя.

«Анкілоз СНЩС – зрощення між собою суглобових поверхонь і знерухомлення суглобу нижньої щелепи, що унеможливлює відкривання рота, утруднює прийом їжі, погіршує мову та дикцію, створює значний психологічний дискомфорт для пацієнта», - пояснюють у лікарні.

Індивідуалізований ендопротез для повної заміни суглобу був виготовлений з медичного титану та ультрависокомолекулярного поліетилену.

«Оперативне втручання з використанням даної конструкції є повністю прогнозованим за рахунок віртуального хірургічного планування операції, аналізу та оцінки фізичних характеристик імплантату в спеціалізованому програмному забезпеченні, використанні індивідуальних 3D - шаблонів, прототипуванню виробу та анатомічних 3D - моделей кісток обличчя пацієнта. Це дозволяє зберегти фізіологічну біомеханіку рухів щелеп, забезпечити довготривалість функціонування ендопротезу та уникнути багатьох ускладнень в післяопераційному періоді», - додають у закладі.

Медики наголошують, сучасна реконструктивна хірургія - це більше кібернетика, ніж мистецтво, поєднання послідовної і злагодженої співпраці хірургічної команди з біоінженером, сучасного обладнання та досвіду.