У «Вінницяобленерго» вже розробили графіки відключень узимку. Кажуть, що вони «справедливі»

Новини Вінниці / У «Вінницяобленерго» вже розробили графіки відключень узимку. Кажуть, що вони «справедливі»

Хоча енергетики і запевняли, що готуються до осінньо-зимового періоду та ремонтують ЛЕП та потужності, але, не викликає сумнівів, що саме енергосистема стане основною мішенню російських терористів, починаючи з жовтня. Тому, зокрема на Вінниччині, розробили графіки відключень.

Про це повідомляє АТ «Вінницяобленерго».

«Йдеться про графік аварійного відключення споживачів (ГАВ), спеціальний графік аварійних відключень (СГАВ), а також графік погодинних відключень (ГПВ). Вони запроваджуються, як правило, в разі дефіциту генеруючої потужності, недопустимого перевантаження енергетичного устаткування, аварій в мережах операторів системи передачі та вводяться в дію згідно з розпорядженнями Міністерства енергетики України. Головна мета таких заходів – запобігання порушенню режиму роботи об’єднаної енергосистеми України, недопущення системних аварій», - йдеться у повідомленні.

Згідно запланованих заходів з підготовки до проходження нового осінньо-зимового періоду 2023-24 рр. у «Вінницяобленерго» розробили та погодили з НЕК «Укренерго» і Вінницькою ОВА дію графіків обмеження та зниження споживання електроенергії. Вони розробляються відповідно до вимог галузевих нормативних документів, а саме:

- Інструкції про складання і застосування графіків погодинного відключення електроенергії, затвердженої наказом Міненерго вугілля від 15 жовтня 2012 р. № 654 зі змінами згідно з Наказом Міністерства енергетики №384 від 11.11.2022 р.

- Інструкції про складання і застосування графіків обмеження та аварійного відключення споживачів, а також протиаварійних систем зниження електроспоживання Наказ Міністерства палива та енергетики України від 23 листопада 2006 року N 456 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства енергетики України від 14.02.2022 р. N 52.

«В разі застосування ГАВ, ГПВ чи СГАВ відповідними підрозділами Товариства вже розроблено спеціальну програму, яка передбачає справедливий недискримінаційний підхід щодо знеструмлення споживачів під час застосування обмежень електроенергії, з більш зручним і оптимальним розподілом завдання з обсягу застосування ГПВ по структурним одиницям АТ «Вінницяобленерго», - зазначають енергетики.

Щодо тривалості знеструмлення споживачів по ГПВ, то їх періодичність може коливатись від 2-х до 4-х годин з подачею електроенергії від 4-х до 2-х годин відповідно.