У «Вінницяобленерго» відповіли НКРЕКП, а власник вилученого обладнання запевняє, що платив по рахункам за світло

Новини Вінниці / У «Вінницяобленерго» відповіли НКРЕКП, а власник вилученого обладнання запевняє, що платив по рахункам за світло

Після того, як в НКРЕКП заявили про «аномальну динаміку» витрат електроенергії в АТ «Вінницяобленерго» протягом кількох років 15 липня у товаристві звернулися з відкритим листом до нацрегулятора. У «Вінницяобленерго» заперечують зловживання та маніпулятивність дій, «спрямованих на штучне збільшення обсягів витрат електричної енергії з метою завищення рівнів відповідних тарифів».

Після того, як в НКРЕКП заявили про «аномальну динаміку» витрат електроенергії в АТ «Вінницяобленерго» протягом кількох років 15 липня у товаристві звернулися з відкритим листом до нацрегулятора. У «Вінницяобленерго» заперечують зловживання та маніпулятивність дій, «спрямованих на штучне збільшення обсягів витрат електричної енергії з метою завищення рівнів відповідних тарифів».

«Такі висновки зроблено, оскільки при повному фінансуванні інвестиційних програм, на думку Комісії (НКРЕКП, - ред.), спостерігалася аномальна динаміка зростання фактичних витрат електричної енергії в мережах АТ «Вінницяобленерго» у 2018 та 2019 роках в порівнянні з попереднім періодом.

На підтвердження своїх переконань, НКРЕКП посилається на інформацію з офіційного сайту Служби безпеки України, щодо викриття їх співробітниками незаконного відбору великих обсягів електричної енергії, шляхом проведення нібито майнінгу криптовалюти на території складських приміщень, власником яких, в минулому, являлось АТ «Вінницяобленерго».

Крім того, НКРЕКП, без жодних на те підстав, звинуватило АТ «Вінницяобленерго» у введенні Комісії в оману шляхом порівняння величини збитків спричинених так званих «майнінговою фермою» із обсягами витрат електричної енергії, запропонованих АТ «Вінницяобленерго» для урахування у відповідних тарифах.

АТ «Вінницяобленерго» наголошує, що Службою безпеки України викладено неперевірені і нічим не підтверджені висновки про «використання умовних засобів обліку споживання електричної енергії, що призвели до збитків у розмірі від 5 до 7 млн грн.», а також про можливу причетність посадових осіб АТ «Вінницяобленерго» до вчинення протиправних дій», - йдеться у листі товариства.

У «Вінницяобленерго» наголошують, що через це у ЗМІ «розповсюджено неправдиву інформацію» та «створено негативний інформаційний фон з нагнітанням ситуації та перешкодами об’єктивному розслідуванню справи».

«З огляду на усе вищезазначене повідомляємо, що висвітлена на сайті Комісії інформація неодноразово перевірялась Сектором НКРЕКП у Вінницькій області за участю співробітників СБУ у Вінницькій області, в якості членів комісії, під час проведення перевірок ліцензованої діяльності АТ «Вінницяобленерго» (остання планова перевірка проводилась за період 2019-2020 роки, акт від 07.06.2021 № 291). За результатами перевірок фактів, які б свідчили про штучне збільшення обсягів витрат електричної енергії з метою завищення рівнів тарифів, встановлено не було. Крім того, в інформації НКРЕКП надано розрахунки і графічні матеріали за 2018-2019р.р.. У той же час, комерційна структура, яка нібито причетна до безоблікового споживання електроенергії, розпочала свою діяльність з липня 2020р.

У зв’язку із зазначеним та з метою захисту своїх економічних інтересів і репутації, Товариство було б вдячне отримати більш конкретну інформацію від НКРЕКП щодо майнової шкоди, в який спосіб і ким завдана АТ «Вінницяобленерго» внаслідок злочинних дій невстановлених осіб. Також просимо надати копії документів (висновки, розрахунки спеціалістів, фахівців або експертів, акти перевірок тощо), які підтверджують факт завдання Товариству майнової шкоди у спосіб викрадення електроенергії з використанням «умовних засобів обліку споживання електроенергії», - вказується у відкритому листі.

Також заперечують протиправні дії у компанії ММІ Engineering, якій належить обладнання, що було вилучено у приміщенні по вулиці Енергетичній 6а. Сама ця компанія орендує корпус у ТОВ «Альфа Енерджи».

ММІ Engineering займається розробкою софту, обслуговуванням мереж і тренуванням AI. Максим Бойко, адвокат Juscutum, який представляє компанію в цій справі, зазначив у коментарі AIN.UA, що правоохоронці надали неправдиву інформацію в релізі.

За його словами, неправдою є твердження відомства про те, що діяльність компанії була незаконною, і вона відбирала світло з міських мереж, і через неї могли залишитися без світла містяни.

За словами адвокатів, у ММІ Engineering укладені договори з АТ «Вінницяобленерго» та ТОВ «Енера Вінниця» на поставку електроенергії, вона платить по рахункам за комерційним тарифом - за показниками лічильників. За даними AIN.UA, договори між такими сторонами дійсно існують. Але детально ознайомитися з їх текстом виданню не вдалося.

У компанії також укладено договір на оренду приміщення по вул. Енергетична, 6а, в якому і проходив обшук. Це - колишнє приміщення «Вінницяобленерго», яке належить зараз компанії «Альфа Енерджі».

Як стало відомо AIN.UA, обшук проводили в зв'язку з розслідуванням дій службових осіб компанії «Альфа Енерджі»: правоохоронці підозрювали їх у незаконному Майнінг. Компанія ММІ Engineering в документах на обшук не згадується. В ММІ Engineering не прокоментували питання про те, яка конкретно діяльність велася в приміщенні, в якому відбувався обшук, і як використовувалося вилучене обладнання.

Макс Мельник

16 липня, 2021