В НКРЕКП заявили про «аномальну динаміку» витрат електроенергії в АТ «Вінницяобленерго» протягом кількох років

Новини Вінниці / В НКРЕКП заявили про «аномальну динаміку» витрат електроенергії в АТ «Вінницяобленерго» протягом кількох років

Скандал з криптофермою, яку вже за потужністю назвали найбільшою в Україні, не згасне. Навіть заява АТ «Вінницяобленерго» про те, що несанкціонованого відбору електроенергії не було, здається вимушеним захистом на фоні інформації, яку 12 липня оприлюднено Нацкомісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики так комунальних послуг (НКРЕКП). Держрегулятор наголосив на тому, що з 2018 року спостерігав за «аномальною динамікою» зростання фактичних витрат електричної енергії у вінницьких мережах.

Скандал з криптофермою, яку вже за потужністю назвали найбільшою в Україні, не згасне. Навіть заява АТ «Вінницяобленерго» про те, що несанкціонованого відбору електроенергії не було, здається вимушеним захистом на фоні інформації, яку 12 липня оприлюднено Нацкомісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики так комунальних послуг (НКРЕКП). Держрегулятор наголосив на тому, що з 2018 року спостерігав за «аномальною динамікою» зростання фактичних витрат електричної енергії у вінницьких мережах. 

Нагадаємо «історію». В СБУ 8 липня заявили, що викрили найбільшу криптоферму в Україні: у промці майже 5 тисяч комп’ютерів «майнили» гроші на «Вінницяобленерго».

Техніка була розташована у Вінниці на вулиці Енергетичній, 6, в одному із колишніх приміщень АТ «Вінницяобленерго». Правоохоронцями зареєстровано кримінальне провадження за ч. 2 ст. 188-1 (викрадення води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання) КК України. З’ясовується, чи причетні до цього енергетики. 

Наступного дня у «Вінницяобленерго» заявили про відсутність складу злочину у випадку зі знайденою СБУ криптофермою.

«У ході обстеження представниками контролюючого органу не було виявлено жодних фактів крадіжок електричної енергії. Тому інформація щодо багатомільйонних крадіжок електроенергії не відповідає дійсності», - зазначили енергетики у «відповідь».

А 12 липня в НКРЕКП опублікували офіційне повідомлення «щодо можливих зловживань оператора системи розподілу АТ «Вінницяобленерго».

«Регулятор критично сприймає маніпулятивні дії ліцензіатів, спрямовані на штучне збільшення обсягів витрат електричної енергії з метою завищення рівнів відповідних тарифів.

 Зокрема, ознаки таких маніпуляцій містять дії оператора системи розподілу АТ «Вінницяобленерго». Так, при стовідсотковому фінансуванні інвестиційних програм спостерігається аномальна динаміка зростання фактичних витрат електричної енергії в мережах Товариства у 2018 та 2019 роках, а саме на 35% в порівнянні з 2017 роком (див. графік)», - вказують у Нацкомісії.

«У відповідь на такі дії оператора системи розподілу Регулятором у 2019 році прийнято рішення щодо неврахування цих необґрунтованих обсягів витрат електричної енергії при встановленні відповідних тарифів.

Підтвердженням правильності позиції Регулятора є інформація, розміщена на офіційному вебсайті Служби безпеки України, щодо викриття СБУ незаконного відбору великих обсягів електричної енергії у м. Вінниця. Зловмисники майнили криптовалюту безпосередньо в одному із колишніх приміщень АТ «Вінницяобленерго», що знаходиться на проммайданчику товариства.

За попередніми висновками фахівців, щомісячна сума збитків від такої діяльності може становити від 5 до 7 млн грн.

Слід зазначити, що за розрахунками, проведеними НКРЕКП, величина можливих збитків, спричинена діяльністю вказаної майнінгової ферми, співрозмірна із обсягом необґрунтованих витрат електричної енергії, запропонованих Товариством для урахування у відповідних тарифах», - підсумовують у НКРЕКП.

Тобто Регулятор припускає, що криптоферма могла працювати з 2018-го…

Також у розпорядженні NaПарижі є «листування» Нацкомісії та товариства щодо витрат після планової перевірки роботи вінницьких енергетиків. Так от, в акті НКРЕКП від 7 червня 2021 року зазначається, що за минулий рік сума перевитрат складає 443,9 млн грн., але комісію зацікав факт купівлі на 52 мільйони електроенергії для компенсації технологічних витрат.

Можна припустити, що потім у перевіряючих виникла підозра, що так чи інакше, а ця додаткова електроенергія могла «закривати» потреби кріптоферми. Втім, 11 червня у «Вінницяобленерго» офіційно заперечили висновкам, які були в акті. Мовляв, навіть разом перевитрати мізерні. У товаристві їх вираховують на рівні 1%.

Звісно, проблема не стільки в існуванні кріптоферми, як у тому, чиїм коштом невідомі «майнили».

З одного боку «Вінницяобенерго» запевняє, що світло у товариства не крали, а це означає, що майнили за рахунок власних витрат. У такому випадку енергетикам слід показати платежі власника об’єкту на Енергетичній.

З іншого боку, якщо користувачі «економили», то, можна припустити, що витрати на ферму закладаються у загальний тариф для споживачів, а тоді – сплачують «виробництво ферми» звичайні вінничани.    

Далі. Корпус, де «майнили», саме до 2019 року належав «Вінницяобленерго». Потім приміщення викупило ТОВ «Альфа-Енерджі». Будівля не привертала б уваги, якби не 11 промислових вентиляторів діаметром 1,2 метра у торці та чотири гофри діаметром 10 см з електропроводами, що виходять для електроживлення, як виявилося кріптоферми.

Власниками ТОВ «Альфа-Енерджі», за даними сервісу Youcontrol, на паритетних засадах (по 50%) є два вінничанина - Мазниченко Сергій Володимирович і Перевалов Станіслав Сергійович. Останній також значиться помічником депутата Вінницької облради Андрія Поліщука, гендиректора «Вінницяобленерго».