У «Вінницяобленерго» чекають з відключенням «Вінницяоблвоканалу» до 9 жовтня: гроші або вимикач

Новини Вінниці / У «Вінницяобленерго» чекають з відключенням «Вінницяоблвоканалу» до 9 жовтня: гроші або вимикач

Згідно з «вересневими» домовленостями між постачальниками електроенергії та КП «Вінницяоблводоканал» саме 30 вересня у разі несплати частину боргу мали б вимикати об’єкти комунального підприємства. Через лист з проханням зачекати кілька днів у ПАТ «Вінницяобленерго» відтермінували «радикальні» дії до 9 жовтня. Фактично «водоканілівцям» дали на тиждень більше, ніж вони просили. Але час спливає швидко. Отже питання, чи залишаться вінничани без води та каналізації перед початком опалювального сезону залишається відкритим.

Згідно з «вересневими» домовленостями між постачальниками електроенергії та КП «Вінницяоблводоканал» саме 30 вересня у разі несплати частини боргу мали б вимикати об’єкти комунального підприємства. Через лист з проханням зачекати кілька днів у ПАТ «Вінницяобленерго» відтермінували «радикальні» дії до 9 жовтня. Фактично «водоканілівцям» дали на тиждень більше, ніж вони просили. Але час спливає швидко. Отже питання, чи залишаться вінничани без води та каналізації перед початком опалювального сезону залишається відкритим.

Нагадаємо, перший «ультиматум» з боку енергетиків пролунав у середині вересня. Аби дійти компромісу у Вінниці 19 вересня енергетиків намагалися «помирити» з водоканалом у мерії. Після «круглого столу» «Вінницяобленерго» залишив право на вимикання «Вінницяоблводоканалу».

Як писав NaПарижі, міський голова Вінниці Сергій Моргунов намагався стати арбітром і «мировим суддею» у «борговому» конфлікті між КП «Вінницяоблводоканал» з одного боку та ПАТ «Вінницяобленерго» і ПАТ «Енера Вінниця», які погрожували з 23 вересня знеструмити комунальників, з іншого. Результати годинної дискусії тоді підсумували висновком, яким заборонили енергетикам вимикати систему водопостачання та каналізації, а «водоканалівців» зобов’язали частково погасити заборгованість.

Тоді сторони конфлікту з певним скептицизмом поставилися до висновків… В кулуарах після засідання представники обласної, міської влади та енергетики пояснили ситуацію значно простіше. Свого часу «Вінницяоблводоканал» погодився на реструктуризацію боргів «Вінницяоблтеплокомуненерго» і «Вінницяміськтеплоенерго» протягом 10 років. Тому йому повертають борги повільно. Енергетики на такий термін не погоджуються і мають великий сумнів, що «водоканалівці» до 23 вересня (як було оговорено спочатку) закриють поточні борги та частину колишніх. А тому дві підстави вимикати об’єкти залишалися актуальними. Пізніше термін «водоканалівцям» подовжили до 30 вересня.

Саме у цей визначений домовленостями день до ПАТ «Вінницяобленерго» надійшов лист від керівника КП «Вінницяоблводоканал» О. Чернятинського, в якому той вказав про надходження фінансової підтримки з боку міськради у розмірі 5 млн грн., з яких два мільйони – для погашення заборгованості за спожиту електроенергію. Щоб отримати ці кошти через Держказначейство потрібна доба. Тому до 2 жовтня гроші направлять енергетикам.

На сторінці «Вінницяобленерго» у Facebook вказується, що енергетики мали б здійснити «заплановане відключення від електроживлення об’єктів водопостачання та водовідведення комунального підприємства», а станом на 30 вересня «недоплата по договору реструктуризації (враховуючи платіж вересня 2019 р.) становить 45 312 тис. грн. При цьому зауважимо, що у вересні оплата по договору реструктуризації від облводоканалу не надходила взагалі». Проте лист від комунальників з гарантіями дозволяє відтермінувати відключення.

«Вінницяобленерго» вкотре йде на поступки та відтерміновує припинення електроживлення об’єктів облводоканалу з 30.09.2019 року на 09.10.2019 року. Сподіваємось, керівництво КП «Вінницяоблводоканал» за фінансової підтримки Вінницької міської ради виконає свої обіцянки», - зазначається у «відповіді» енергетиків.