У Вінниці енергетиків намагалися «помирити» з водоканалом. Після «круглого столу» «Вінницяобленерго» залишає право на вимикання «Вінницяоблводоканалу»

Новини Вінниці / У Вінниці енергетиків намагалися «помирити» з водоканалом. Після «круглого столу» «Вінницяобленерго» залишає право на вимикання «Вінницяоблводоканалу»

Міський голова Вінниці Сергій Моргунов намагався стали арбітром і «мировим суддею» у «борговому» конфлікті між КП «Вінницяоблводоканал» з одного боку та ПАТ «Вінницяобленерго» і ПАТ «Енера Вінниця», які погрожують з 23 вересня знеструмити комунальників, з іншого. Результати годинної дискусії підсумували висновком, яким заборонили енергетикам вимикати систему водопостачання та каналізації, а «водоканалівців» зобов’язали частково погасити заборгованість. Сторони конфлікту з певним скептицизмом поставилися до висновків…

Міський голова Вінниці Сергій Моргунов намагався стали арбітром і «мировим суддею» у «борговому» конфлікті між КП «Вінницяоблводоканал» з одного боку та ПАТ «Вінницяобленерго» і ПАТ «Енера Вінниця», які погрожують з 23 вересня знеструмити комунальників, з іншого. Результати годинної дискусії підсумували висновком, яким заборонили енергетикам вимикати систему водопостачання та каналізації, а «водоканалівців» зобов’язали частково погасити заборгованість. Сторони конфлікту з певним скептицизмом поставилися до висновків…

Пошуки виходу з майже тупикової ситуації здійснювалися на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Понад два десятки представників різних служб та відомств зібрали за круглим столом, аби вони дізналися, що місто з понеділка може залишитися не тільки без води, а й із зупиненими насосами по відкачці каналізації.

За словами гендиректора ПАТ «Вінницяобленерго» Андрія Поліщука, компанія пішла на 13-місячну реструктуризацію боргу, але «Вінницяоблводоканал» ігнорує виплати, на які раніше сам і погодився.

«Я просив «Енеру Вінниця» заключити договір з «Вінницяоблводоканалом», в якого були борги. Ми пішли на всілякі поступки заради міста та самі гасимо борги перед енергоринком, хоча за ці кошти мали б оновлювати електромережу», - зазначив А. Поліщук.

За його словами, енергетики готові до перемовин, але хочуть отримати реальний графік виплат, який боржник виконуватиме.

У «відповіді» очільник КП «Вінницяоблводоканал» Олександр Чернятинський скаржився на різницю у тарифах, яку мала б компенсувати держава з бюджету. Тобто витрати на послуги більші, ніж суми, які сплачують споживачі.

«Нинішній тариф на 74% покриває витрати. Немає механізму повернення наших збитків у розмірі 36 млн грн., що підтверджено висновками комісії профільного міністерства», - зазначив керівник КП.

Заступник голови Вінницької ОДА Василь Броварник намагався підтримати Чернятинського, зауважуючи, що у накопиченні заборгованості є провина НКРЕКП, і пропонуючи «скорегувати» договір по реструктуризації заборгованості з енергетиками.

Полеміку дещо розрядив мер С. Моргунов. Переважно він почав дорікати Чернятинському у тому, що на «Вінницяоблводоканалі» недостатньо оптимізували робочий процес, і привів приклад «Вінницької транспортної компанії». Оптимізація, інакше кажучи, витратна частина «водоканальників» обмежилася 7%, тоді як у ВТК сягає 20%.

Хоча на початку «діалогу» Чернятинський наголошував на тому, що 67-мільйонний борг перед енергетиками накопчувався у 2017-18 роках, а поточні виплати здійснюються регулярно, у ході дискусії з’ясувалося, що КП попри обов’язки за серпень розрахуватися з «Енера Вінниця» до 5 вересня, досі затримує з платежем. А це ще 6 мільйонів…

За виразом обличчя С. Моргунова було зрозуміло, що це стало несподіванкою. Його публічна «показова порка» Чернятинського особливого ефекту не мала. Склалося враження, що очільник водоканального підприємства був готовий до критики у свій бік, аби тільки «місто» вирішило «проблему безгрошів’я».       

«Припиняйте свою недолугу політику все перекладати на міську раду», - заявив міський голова на адресу директора підприємства.

Попри те, що до єдиної думки сторони за столом не прийшли, мер вирішив підвести риску і запропонував зачитати підсумовуюче рішення комісії. Умовно його можна поділити на кілька пунктів.

Отже, по-перше, енергетикам заборонили вимикати основні об’єкти «Вінницяоблводоканалу» (36 об’єктів вже без напруги). По-друге, теплопостачальні підприємства пришвидшать розрахунки з водоканалом, аби той «перекинув» гроші енергетикам, а самому КП наказали скоріше частково розрахуватися.

По-третє, обом сторонам запропонували вирішувати питання у суді (окремі борги вже передані до суду). І четверте – «Вінницяоблводоканалу» нагадали, що він має «закрити» поточну заборгованість перед енергетиками. Також міський голова запропонував облраді "підставити плече" підприємству-боржнику, зазначивши, і міськрада «дзеркально» підставить. Мова йде про фінансуванні з бюджету.

В кулуарах після засідання представники обласної, міської влади та енергетики пояснили ситуацію значно простіше. Свого часу «Вінницяоблводоканал» погодився на реструктуризацію боргів «Вінницяоблтеплокомуненерго» і «Вінницяміськтеплоенерго» протягом 10 років. Тому йому повертають борги повільно. Енергетики на такий термін не погоджуються і мають великий сумнів, що «водоканалівці» до 23 вересня закриють поточні борги та частину колишніх. А тому дві підстави вимикати об’єкти залишаються актуальними.  

Більш того, енергетики можуть проігнорувати рішення комісії щодо заборони, і міськрада вимушена буде звертатися до суду, аби відновити енергопостачання «Вінницяоблводоканалу». Хоча почекаємо, як станеться…