У Вінниці затвердили проєкт Угоди про тристоронню співпрацю з містами Карлсруе та Нансі

Новини Вінниці / У Вінниці затвердили проєкт Угоди про тристоронню співпрацю з містами Карлсруе та Нансі

У проєкті Угоди про тристоронню співпрацю між містами Карлсруе (Німеччина), Нансі (Франція) та Вінницею йдеться допомогу у розвитку охорони здоров’я, освіти, економічній стійкості та інших сфер. Документ одноголосно затвердили на сесії міської ради 24 листопада.

Нагадаємо, у Вінниці вже встановлено побратимські відносини з Карлсруе, на черзі – аналогічні з французьким Нансі. З цими містами дружба налагодилась після повномасштабного вторгнення росіян, і вони вже допомагають за гуманітарними проєктами.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов наголосив, що це важливе рішення, яке покликано налагоджувати та укріплювати дружні звʼязки з успішними європейськими містами, які дають нам додаткові можливості розвитку та підтримки в європейських спільнотах і дипломатичних місіях.

«Тристороння Угода між містами Німеччини, Франції та України – це для нас фактично нова форма співпраці. Сьогодні Карлсруе та Нансі дуже активні в своїх намірах співпрацювати по тих напрямках, які ми визначили. У першу чергу – це охорона здоров’я, освіта, культура, інновації підприємництва. А також те, що стосується сталого розвитку міст – це Зелений курс, екологія, партисипація та багато інших напрямів», – зазначив Сергій Моргунов.

На його думку, важливо, щоб ця співпраця була не лише на рівні органів місцевого самоврядування, а й на рівні комунальних підприємств, медичних та освітніх закладів та просто громадян наших міст в тому числі й бізнесу.

«Це хороші перспективи, особливо в контексті майбутнього членства України в Європейському союзі», - додав він.

За словами директорки КП «Інститут розвитку міст» Янни Чайковської, ці міста є надійними союзниками в посиленні євроінтеграційних процесів у нашій громаді.

«Тристороння співпраця між містами Карлсруе-Нансі-Вінниця може допомогти сьогодні в умовах російсько-української війни розв'язувати питання пов’язані з гуманітарною допомогою, експертною підтримкою. Також такі зв’язки між муніципалітетами можуть бути корисними в обміні досвідом у реабілітації та відновленні», – підкреслила Я. Чайковська.

Олеся Рудницька

25 листопада, 2023