У Вінниці заявляють про тиск на гіпертензію

Новини Вінниці / У Вінниці заявляють про тиск на гіпертензію

З 1 квітня в Україні діє програма «Доступні ліки». Безкоштовно їх можуть отримати страждаючі від підвищеного тиску, бронхіальної астми та діабету ІІ ступеня. У Вінницькій міській ради запевняють, що за півроку сімейні лікарі видали містянам 74 тис. пільгових рецептів.

З 1 квітня в Україні діє програма «Доступні ліки». Безкоштовно їх можуть отримати ті, хто страждає від підвищеного тиску, бронхіальної астми та діабету ІІ ступеня. У Вінницькій міській ради запевняють, що за півроку сімейні лікарі видали містянам 74 тисячі пільгових рецептів.

З бюджету фармацевтам відшкодовано близько трьох мільйонів гривень. Ще кажуть, що завдяки цьому в місті порівняно з 2016 роком трохи зменшилася (з 16,3 до 15,1 на 10 тис населення) кількість випадків мозкового інсульту, у тому числі серед людей працездатного віку. Водночас, знизилися й показники смертності. Тобто, "система" тисне на гіпертензію.  

Щоб отримати ліки безкоштовно (чи зі знижкою), слід звернутися до свого сімейного лікаря. Той видасть рецепт. З ним – у аптеку. Маршрут багатьом гіпертонікам відомий. Втім, навіть в місті тисячі людей не поспішають лікуватися. Вінничан лякають черги на прийом. На жаль, але вони залишаються єдиною перепоною до профалактики інсультів. Тому, люди з досвідом радять погодитися з певними незручностями та дійти до лікаря. Далі все простіше...

Юрій ЯРМОЩУК

Антон Булгаков

1 листопада, 2017