У Вінниці зафіксували понад два десятки захворілих на гепатит А: відповідні служби шукають джерело забруднення

Новини Вінниці / У Вінниці зафіксували понад два десятки захворілих на гепатит А: відповідні служби шукають джерело забруднення

У Вінниці зареєстрували спалах гепатиту А, як його ще називають «хвороби брудних рук». Нині на лікарняних ліжках перебуває понад 20 хворих, зокрема шестеро дітей. Лікарі кажуть, що фіксують такий спалах вперше за останні 10 років і прогнозують появу нових пацієнтів.

«Це дійсно спалах вірусного гепатиту А. Цього ми очікували після підриву Каховської ГЕС. Вірусний гепатит А це - банальна кишкова інфекція. Тобто шляхи передачі - харчовий, водний і контактний», - пояснила головна позаштатна інфекціоністка Вінниччини, доктор меднаук Лариса Мороз. 

Відповідні служби відключились до пошуку джерела інфікування.

«Наразі проводяться лабораторні дослідження, відбираються проби - як від хворих з підозрою, так і проби води з централізованого постачання і децентралізованого. Відбирається вода з автоматів приватних, ті що є у Вінниці», - зазначив в.о заступника директора Центру контролю та профілактики хвороб Олександр Загорулько. 

Окрім централізованого водопостачання та сотень криниць, у місті є декілька мереж з продажу питної води через аквамати. Співробітники Держпродспоживслужби перевірятимуть і те, в яких умовах на підприємствах фільтрують і розливають воду.

Олеся Рудницька

21 жовтня, 2023