У Вінниці викрили ворожу агітаторку-«комуністку»: жінка займалась пропагандою у соцмережі

Новини Вінниці / У Вінниці викрили ворожу агітаторку-«комуністку»: жінка займалась пропагандою у соцмережі

За даними слідства, вінничанка протягом 2022-2023 років на своїй особистій сторінці у заблокованій в Україні соціальній мережі «Однокласники» поширювала брехливі кремлівські пропагандистські матеріали. Жінці повідомлено про підозру. Їй загрожує тюремний термін.

Про це повідомляють пресслужби Управління СБ України у Вінницькій області та Вінницької обласної прокуратури.

Вінничанка була підписала на ворожі пропагандистські сторінки з назвами «Вперёд в СССР», «Наша Родина – Советский Союз», «Владимир Ильич Ленин в нашем сердце!», «Сталин» і подібні, з яких активно поширювала публікації із закликами до відновлення в Україні спадщини совєтського тоталітаризму в російській соціальній мережі «Одноклассники». Ці дописи були супроводжені зображеннями забороненої в Україні комуністичної символіки.

Також жінка поширювала матеріали із закликами до боротьби з «бандерівцями», які, на думку їхніх авторів, мають відповісти за «восемь лет войны».

«Поширюючи серед великої загальнодоступної аудиторії вказані наративи, громадянка України дискредитувала свою державу, яка веде визвольну війну проти російської федерації», - вказують у прокуратурі.

Фігурантка розміщувала та поширювали матеріали про необхідність приєднання тимчасово окупованих територій України до країни-агресорки та відновлення Радянського союзу.

«Із початком повномасштабного вторгнення рф на територію України, вона закликала до «смерті для бандерівців», також захоплювалася «лідерами» СРСР, порівнювала постаті сталіна та шойгу. Деструктивний контент фігурантка переважно брала зі сторінок російських пропагандистських груп у соцмережі», - зазначають у СБУ.

Співробітники спецслужби викрили ворожу пропагандистку і припинили її протиправну діяльність. Експертизи підтвердили протиправний характер вказаних матеріалів.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили зловмисниці про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 2 ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни конституційного ладу, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій),

- ч. 1 ст. 110 КК України (розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території та до зміни державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України);

- ст. 436 КК України (розповсюдження матеріалів із закликами до агресивної війни);

- ч. 1 ст. 436-1 КК України (поширення символіки комуністичного режиму).

За вчинене їй загрожує реальний термін покарання до 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Новини Вінниці / У Вінниці викрили ворожу агітаторку-«комуністку»: жінка займалась пропагандою у соцмережі Новини Вінниці / У Вінниці викрили ворожу агітаторку-«комуністку»: жінка займалась пропагандою у соцмережі