У Вінниці встановлено символічний камінь Івану Богуну на місці, де активісти хочуть бачити пам'ятник полковнику

Новини Вінниці / У Вінниці встановлено символічний камінь Івану Богуну на місці, де активісти хочуть бачити пам'ятник полковнику

З нагоди Дня Героїв України та 370-річчя героїчної оборони Вінниці козаками і містянами на чолі з Іваном Богуном, 23 травня представники патріотичної громадськості Вінниччини встановили символічний камінь перед колишнім кінотеатром «Росія», де понад 13 років тому планувалося встановити пам’ятник славетному полководцю.

З нагоди Дня Героїв України та 370-річчя героїчної оборони Вінниці козаками і містянами  на чолі з Іваном Богуном, 23 травня представники патріотичної громадськості Вінниччини встановили символічний камінь перед колишнім кінотеатром «Росія», де понад 13 років тому планувалося встановити пам’ятник славетному полководцю.

Іван Богун – наказний гетьман, очільник Кальницького (Вінницького) полку, військовий та державний діяч. Ініціативна група вінничан з вшанування пам’яті полковника за власні благодійні пожертви встановила камінь з білого пісковику. На фасадній стороні каменю висічено напис: «Цей камінь є символом волі вінничан встановити на цій площі пам’ятник оборонцю нашого краю, Вінницькому полковнику Івану Богуну. Громада м. Вінниці. 23.05.2021». На зворотній стороні каменю змальовано традиційні звичаєві символи та орнаменти, які свідчать про безперервність буття і розвитку українського народу на рідній землі протягом тисячоліть.

До акції по встановленню каменю залучилися представники різних громадських організацій області, ветерани АТО та небайдужі земляки.

Зазначимо, місце обрано не випадково. Саме неподалік пагорбу у березні 1651 року у ході оборони міста 3-тисячним козацьким полком під проводом полковника Івана Богуна було вщент розгромлено 20-тисячне коронне військо.

Тоді Богун вперше найбільш масштабно проявив свої здібності воєначальника. Залишивши частину свого війська у місті, Богун з рештою вирушив на зустріч польському магнату Лянцкоронському з добірною шляхетською кіннотою. Після нетривалої сутички козаки в удаваній паніці почали відступати до укріпленого по той бік Бугу монастиря, таким чином заманивши в ході бою коронною кінноту на Південний Буг, де крилаті гусари потрапили до завчасно підготованої пастки, адже козаки перед боєм прорубали в кризі ополонки, притрусивши їх сіном та прикрили снігом, щоб не було видно). Сам Лянцкоронський ледве врятувався від такої смерті.

Незабаром надійшов і польний гетьман Калиновський. Він обложив Вінницю та почав штурм. Проте великого успіху це не принесло.

Під час відкриття каменю на честь Богуна ініціатори його встановлення наголошували, що це найкраще місце для пам’ятника. Підстави є не тільки історичні, а й юридичні, адже 25 сесія 5 скликання Вінницької міськради ухвалила рішення від 4 квітня 2008 року №1861 «Про найменування площі в місті Вінниці». У документі йдеться про найменування перехрестя вулиць Соборна-Свердлова-Першотравнева площею імені Івана Богуна, а також організацію підготовки документів та клопотань, необхідних для розміщення монумента Івану Богуну загальнодержавного значення. Інша річ, що у Мінкульті вибудована складна процедура погодження, організації конкурсу та виділення коштів на спорудження пам’ятнику.

Нині ініціативна група з кількох десятків вінничан вирішила нагадати про документ від 2008-го. Наприкінці зібрання усі присутні одноголосно ухвалили звернення до вінницького міського голови Сергія Моргунова та депутатів Вінницької міської ради «з вимогами: розглянути та ухвалити рішення про встановлення пам’ятника Івану Богуну на місці перед колишнім кінотеатром «Росія», ініціювати проведення спільно з Вінницькою обласною державною адміністрацією конкурсу на визначення кращого проекту майбутнього пам’ятника Івану Богуну згідно вимог чинного законодавства України».

Олеся Рудницька

23 травня, 2021