У Вінниці влада погодила демонтаж пам’ятника Горькому у Центрального парку

Новини Вінниці / У Вінниці влада погодила демонтаж пам’ятника Горькому у Центрального парку

Після початку повномасштабної РФ проти України розпочався процес деколонізації. Зокрема у Вінниці. Це передбачає позбавлення від російської імперської спадщини. Виконком Вінницької міськради ухвалив рішення про те, щоб прибрати з території Центрального парку імені М. Леонтовича пам’ятник Максиму Горькому.

Як зазначають у міськраді, його прийняли у відповідь на петицію, яка надійшла на адресу виконавчих органів міської ради 15 квітня 2022 року і набрала необхідну кількість голосів вінничан.

Історики вказують, що Максим Горький є засновником методу соціалістичного реалізму в літературі, який сприяв закріпленню ідеології більшовизму і зміцненню сталінського тоталітаризму в СРСР. Він називав українську мову «украинское наречие» також був автором лозунгу, який широко використовували у часи сталінського терору 1937-1938 років: «Если враг не сдаётся, – его уничтожают». Також історики зазначають, що Максим Горький, очевидно, підтримував та схвалював систему радянських концентраційних таборів ГУЛАГ.

Після смерті Максима Горького, за вказівкою Сталіна, паркам культури і відпочинку присвоювали ім’я цього письменника. Це тотально відбувалось у містах СРСР. Вінницький парк носив ім’я Максима Горького з 1939 року. Пам’ятник письменнику встановили у 1968 році. Ще до декомунізації, у 1992 році у Вінниці перейменували вулицю Горького, а у 2020 році – парк.

Якою буде доля пам’ятника, поки не відомо. Його можуть або перенести на територію музею (це дозволяється законодавством), або знищити.