У Вінниці відкрили пекарню, де працюють люди з аутизмом та синдромом Дауна

Новини Вінниці / У Вінниці відкрили пекарню, де працюють люди з аутизмом та синдромом Дауна

Торік у Києві запрацювала перша в Україні пекарня, де смаколики та хліб випікають люди з різними формами інтелектуальних порушень. Вінниця стала другим місто в державі, де відкрилася інклюзивна пекарня. У ній працюють люди з аутизмом, синдромом Дауна або затримкою інтелектуального розвитку. Її власником є молодий киянин Владислав Малащенко.

Торік у Києві запрацювала перша в Україні пекарня, де смаколики та хліб випікають люди з різними формами інтелектуальних порушень. Вінниця стала другим місто в країні, де відкрилася інклюзивна пекарня. У ній працюють люди з аутизмом, синдромом Дауна або затримкою інтелектуального розвитку. Її власником є молодий киянин Владислав Малащенко. За його словами, поки що у ній працює четверо кухарів: три жінки і чоловік. У майбутньому планують розширити вінницьку команду і залучити до роботи ще більше людей з ментальною інвалідністю та розширити асортимент унікальної пекарні. Окрім кексів, випікатимуть смачний хліб та виготовлятимуть різні смаколики.

"Наш девіз: "Хороший хліб від хороших людей з Вінниці". Пекарня  дає можливість людям з ментальною інвалідністю вчитися та працювати в колективі, а не залишатися вдома. Я з 16 років займаюся з такими людьми, працюю лікувальним педагогом у одному з центрів і добре знаю ситуацію з середини: їх з дитинства привчають, що вони нічого не зможуть робити. Але це не так. Тому коли я навчався в Startup Ukraine, думав саме про створення соціального підприємства. Виграв грант, знайшов інвестора і вже восени ми запустили виробництво у Києві. А тепер і у Вінниці", - зауважив Владислав Малащенко.

Хлопець додає, що місія таких пекарень - дати можливість хлопцям і дівчатам реалізувати себе.

" Ми хочемо, щоб вони мали чим займатися, щоб їм було навіщо прокидатися вранці і куди йти вдень. Ми не просто вчимо їх пекти хліб чи кекси, а залучаємо їх до трудотерапії. Плюс не треба забувати про елемент соціалізації", - каже Владислав Малащенко.

Адміністрація інклюзивного закладу має надію, що мережа таких пекарень розширюватиметься по Україні.

Раніше NaПарижі повідомляв, що у Вінниці за кошти зібрані під час боулінг-турніру облаштують центр для"сонячних" дітей

За інформацією газети День.