У Вінниці відкрили пам’ятник Святому Якову, як відправну точку Подільського шляху

Новини Вінниці / У Вінниці відкрили пам’ятник Святому Якову, як відправну точку Подільського шляху

У середмісті Вінниці – поруч з костелом Пресвятої Діви Марії Ангельської - 25 липня відкрили відправну точку культурного маршруту Camino Podolico, з якого розпочинатиметься паломництво українців по всесвітньо відомому Шляху святого Якова. Це п’єдестал зі скульптурою Святому апостолу Якову. Про це повідомляє Офіс туризму Вінниці.

Урочисте відкриття цієї локації відбулося у свято апостола Якова за григоріанським календарем і з нагоди вступу Вінниці у Європейську федерацію Шляху святого Якова. Скульптура зображує святого великомученика з характерним яківським хрестом-мечем та мушлею – атрибутами пілігримів, які проходять шлях до однієї з трьох головних святинь західного християнства – собору апостола Якова в іспанському місті Сантьяго-де-Компостела.

Міською радою та парафією костелу ще до повномасштабного вторгнення було заплановано упорядкувати відправну точку Подільського шляху зі встановленням тематичної скульптури цього святого, яка би притягувала сюди ще більше туристів і паломників. Статую виготовили у Польщі коштом парафіян костелу Пресвятої Діви Марії Ангельської. 

«Дуже приємно, що Вінниця стала найсхіднішою точкою Шляху святого Якова. 29-30 червня на Генеральній асамблеї Європейської федерації Шляху святого Якова Вінницю і Camino Podolico одноголосно було прийнято до цієї поважної структури. Це перший крок до сертифікації Camino Podolico в Раді Європи і доєднання до європейських культурних шляхів. На сьогодні ми вже залучили близько 1 млн гривень грантових коштів на реалізацію цього проєкту [понад 700 тис гривень від Українського культурного фонду у 2021 році і близько 10 тис євро від Ради Європи у червні 2023 року]. Сьогодні Вінниця показує своє лідерство, і ті громади, які доєдналися до Шляху святого Якова, теж дуже-дуже вагомий внесок зробили. Те, що сьогодні ви бачите, це уособлення об’єднання зусиль прихожан костелу, паломників, обласної ради, Вінницької міської ради, грантодавців… Дуже багато передувало цій події. І я переконаний, що попереду нас очікує тільки успіх», – зазначив заступник міського голови Андрій Очеретний. 

За його словами, цим шляхом можна пройтися і в цілях психологічної реабілітації, переосмислення себе та пережитих досвідів, тож у майбутньому на нього запрошуватимуть ветеранів, їхні сім’ї і внутрішньо переміщених осіб. Наразі ж окремі ділянки можна пройти індивідуально без офіційної реєстрації паломництва, з урахуванням обмежень воєнного часу.