У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)

Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)

У вінницькому молодіжному центрі «Квадрат» відбувся захід присвячений міжнародному дню жіночого підприємництва. За форматом круглого столу усі присутні змогли прослухати доповіді спікерів та поспілкуватись з ними на тему гендерної рівності та розвитку жіночого бізнесу в Україні.

У вінницькому молодіжному центрі «Квадрат» відбувся захід присвячений міжнародному дню жіночого підприємництва. За форматом круглого столу усі присутні змогли прослухати доповіді спікерів та поспілкуватись з ними на тему гендерної рівності та розвитку жіночого бізнесу в Україні.

20 листопада у Вінниці, в молодіжному центрі "Квадрат, громадською організацією «Асоціації жінок України «ДІЯ» Вінниця» за підтримки Вінницької міської та обласної рад, було проведено круглий стіл на тему "Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку громади". Серед гостей були присутні депутати, представники влади та міського самоврядування, які поділилися своїм досвідом та знаннями у цьому питанні.

Під час вітального виступу голова Вінницького осередку ГО «Асоціація жінок України «ДІЯ», фінансовий директор ПГ «VIOIL», депутатка Вінницької міської ради, кандидат юридичних наук Алла Власюк зазначила:

«Круглий, який стосується проблем жіночого підприємництва, вже було проведено у 20 містах України. Тому Вінниця та ГО «Дія» також не змогли бути осторонь. Адже головним напрямком нашої громадської організації є об’єднання жінок по інтересам, по бажанню досягти успіху в тій чи іншій справі, а також бажанні діяти та бути активними. Філії «Дії», якій досить скоро виповниться 5 років, вже представлені більше ніж у 20 містах України, та з кожним роком до нас приєднуються нові міста та містечка нашої країни.

Отже, що таке жіноче підприємництво? Які виклики та проблеми можуть спіткати жінку на шляху до розвитку підприємництва? Як влада та банківський сектор зможуть допомогти у розвитку жіночого бізнесу? Все це є головними питаннями нашого заходу, відповіді на які ми будемо шукати разом».

Перша секція круглого столу розпочалась з блоку «Пін-код жіночого успіху», де головними спікерами виступили Алла Власюк та власниця торгової мережі магазинів «Україночка» Олена Вихристюк.

У своїй презентації Алла Володимирівна розповіла усім присутнім не те ким вона є, та які посади займає, а презентувала свій життєвий шлях, який їй довелось пройти, аби стати такою якою вона є, та особисто для неї означає термін «Пін-код жіночого успіху».

Отже, головними складниками пін-код успіху Алли Власюк є:

Освіта

Професіоналізм

Вміння брати відповідальність

Не байдужість

Вміння довіряти та делегувати

Захоплення які надихають

Підтримка сім’ї.

«Якщо подивитись на структуру керуючого складу ВІОІЛ, то велику частину складають жінки, чим я дуже пишаюсь. Адже вміння довіряти та делегувати є головною складовою розвитку підприємства, з чим наші дівчата справляються на 100%. І особисто я не досягла б тих цілей та висот без підтримки свого колективу, сім’ї, та людей які мене надихають та підтримують», - зазначила вона.  

Олена Вихристюк вказала, що пін-код її успіху закладається у щирості, гостинності, безмежній любові до життя, та надзвичайній повазі до людей. Олена Іванівна вважає, що найголовнішою частиною успіху у бізнесі для жінки є вдале планування, адже нам необхідно бути не лише блискучими бізнес-вумен, а й гарними господинями, доглянутими жінкам та люблячими мамами.

«Унікальність компанії «Україночка» полягає в тому, що у нас живе щастя. Під час відкриття першого магазину у 2001 році головною його метою було змінити світ на краще та стати тим особливим та затишним місцем, як для працівників закладу так і для покупців. «Україночка» активно підтримує благодійні акції та проекти, як міської ради, так і акції проведені жителями нашого міста», - підкреслила Олена Іванівна.

Другою частиною круглого соту стало питання партнерства бізнесу, влади і громади як рушію розвитку жіночого підприємництва та лідерства в Україні.

Розпочався другий блок заходу з виступу Людмили Станіславенко, голови постійної комісії з питань освіти, культури, сім'ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини в Вінницькій обласній раді:

«Для мене жінка-підприємниця є унікальним поєднанням жіночої інтуїції, чоловічого інтелекту, винахідництва, аде в нашій країн наразі досить тяжко бути жінкою в бізнесі. Однак кожна успішна жінка здатна побороти усі перепони на своєму шляху, адже не від’ємною частиною успіху жінок є бажання навчатись. На мою думку, сьогодні жінки є вагомою підтримкою та опорою української економіки».

Очільник громадської організації «Вінницький Бізнес клубу» В’ячеслав Калиниченко зазначив:

«У «Вінницькому Бізнес клубі» співвідношення чоловіків та жінок збігається з співвідношенням загальної маси працюючих людей в Україні, а саме - 60/40. Наприклад, з 26 підприємств-членів «Бізнес клубу», лише у трьох підприємствах керівні посади займають жінки.

Нажаль, більшість жінок сьогодні працює на робочих спеціальностей. Тому, на мою думку, це є досить вагомим недоліком. І для вирішення даного питання необхідно залучити як власників підприємств, керівників відділів і філіалів (якщо вони є), так і владу міста і країни, в прийнятті відповідних законів та постанов на підтримку прав жінок у бізнесі.

На сьогоднішній день, більшість жінок на керівних посадах є поки що лише у сфері юриспруденції – головний юрист, юрист-консультант, бухгалтерія. Самі по собі зазначені посади є важкими, як морально так і розумово не лише для жінки, а й для чоловіка. Однак особливістю жінки завжди була можливість відмінно виконувати свої обов’язки, як на роботі, так і не забувати про особисте життя - догляд за дітьми, хатню роботу та власне захоплення і хобі. Чого нам чоловікам, ще вчитись та вчитись». 

Доповнив презентації виступів і екс-голова Вінницької ОДА Валерій Коровій, який розповів, що перебуваючи на посаді очільника області, він став свідком жіночої наполегливості, віри в свою ідею та в людей. Адже, якби не пані Н. Заболотна, то центру «Квадрат» могло б і не бути. Її ідея об’єднати Департамент соціальної та молодіжної політики Вінниччини та Вінницьку обласну раду заради створення молодіжного центру у підвалі, була на грані фантастики. Однак, віра жінки у власний проект подолала усі перепони, які вставали на шляху до реалізації ідей та планів. Маленькими кроками приміщення засміченого підвалу перетворилось у сучасний проект - креативний простір для проведення культурних заходів, тренінгів, семінарів, наукової та освітньої  діяльності. 

Завершився другий блок виступів презентацією Дмитра Чаленка, голови правління ПрАТ «Вінницький олієжировий комбінат», депутата Вінницької облради:

«На прикладі офіційної статистики відсоткового складу жінок у бізнесі України досить важко об’єктивно оцінити ситуацію. Адже ні для кого не секрет, що більшість впливових людей записують свій бізнес саме на ім’я своєї жінки, матері чи доньки. Тому, свій виступ я хочу розпочати зі статистики робочого складу нашого підприємства «Вінницького олієжир комбінату» де, у керівному складі 23% жінок, а в загалом на підприємстві жінок - 38%. І з кожним роком ми намагаємось збільшити даний відсоток.

Адже, близько 60% компаній звітують про зростання прибутковості і продуктивності, покращення репутації та можливостей залучення талантів, ріст креативності та інновацій за рахунок гендерної різноманітності на їх підприємствах».

За його словами, з року в рік жінки у великому бізнесі все більше зміцнюють свої позиції, та їх ділова хватка вже нічим не відрізняється від чоловічої.

«Тому, на мою думку, головними ролями жінки в бізнесі є: формування нових підходів до ведення бізнесу; унікальне наставництво і приклад для персоналу;стимулювання зменшення розриву в оплаті жіночої та чоловічої праці, збільшення гендерної різноманітності», - зазначив Дмитро Андрійович.

Третьою частиною круглого столу розпочали з обговорення можливості для жінок до підприємницької діяльності.

Спікерами третього блоку стали директорка Вінницького обласного центру зайнятості Галина Скоковська, завідуючий сектором прямих продажів АТ «Укрексімбанк»  Денис Стецюк, підприємниця, президент Вінницького Клубу Ділових Людей, засновниця Української Платформи «Жінки в бізнесі» Надія Лисецька.

Результати дослідження “Жінки в бізнесі” представила регіональна директорка Укрсиббанку у Вінниці Тетяна Іващенко-Головень. За її словами, одним з висновків дослідження є те, що лише 22% жінок задоволені результатом поєднання кар’єри та сімейного життя, при збільшенні різниці між заробітною платою жінок і чоловіків на користь жінок, ризик розлучень значно зростає. І одна з причин проблеми криється в подвійному навантаженні жінки.

Завершальний четвертий блок - Індекс гендерної рівності EIGE та баланс між робочим та особистим життям представила Анатоліївна експертка з питань гендерної політики, голова правління Інституту місцевої демократії «Відкрите суспільство» Світлана Ходакова.

Світлана Анатоліївна зазначила, що індекс гендерної рівності, яким керується Європейський Інститут гендерної рівності European Institute for Gender Equality (EIGE) включає 6 показників, на відміну від Gender Gap Report, одним з яких є час, тобто час затрачений жінками і чоловіками на продуктивну і репродуктивну працю, результат аналізу балансу роботи та життя. Також,  інститут змоделював наскільки змінилася б ситуація в економіці, якби нерівність вдалося б усунути і цифри вражають – ВВП Європейського Союзу збільшився б на 3,15 трильйони Євро до 2050 року.

Підсумком круглого столу стало прийняття резолюції, яку після доопрацювання та урахування пропозицій аналогічних заходів в інших містах, буде подано від ГО «Асоціація жінок України «Дія» до Президента, ВР та інших урядових і профільних інституцій, що регулюють та сприяють розвитку жіночого підприємництва в Україні.

 

Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці відбувся круглий стіл «Жіноче підприємництво і лідерство як драйвер економічного розвитку» (ФОТО)