У Вінниці вагітній провели операцію з видалення тромбу на "відкритому" серці (ФОТО)

Новини Вінниці / У Вінниці вагітній провели операцію з видалення тромбу на "відкритому" серці (ФОТО)

У Вінниці спільно з колегами з Інституту Амосова та Інституту педіатрії місцеві хірурги лікарі успішно провели операцію на відкритому серці - видалили тромби з легеневої артерії - жінці на 25 тижні вагітності. Під час хірургічного втручання пацієнтці зупинили серце на 57 хвилин. Всього ж операція тривала близько 6 годин. У ній брали участь 14 фахівців. Зараз 38-річна Олена в задовільному стані і з сім'єю чекає появи на світ третьої дитини.

У Вінниці спільно з колегами з Інституту Амосова та Інституту педіатрії місцеві хірурги лікарі успішно провели операцію на "відкритому" серці - видалили тромби з легеневої артерії - жінці на 25 тижні вагітності. Під час хірургічного втручання пацієнтці зупинили серце на 57 хвилин. Всього ж операція тривала близько 6 годин. У ній брали участь 14 фахівців. Зараз 38-річна Олена в задовільному стані і з сім'єю чекає появи на світ третьої дитини.

Як пише Винница.info, про деталі оперативного втручання 7 вересня розповів академік НАМН України, директор НІССХ ім. М.М. Амосова Василь Лазоришинець і лікарі Вінницькій ОКБ ім. Пирогова.

«Операція на відкритому серці була виконана в ніч з 5 на 6 серпня в екстреному випадку. Тоді мені подзвонив головний акушер-гінеколог країни професор В'ячеслав Камінський і повідомив про випадок і ризик, який може бути, якщо везти пацієнтку до Києва. Прийняли рішення, що спільна бригада Інституту Амосова, Інституту педіатрії, акушерства і гінекології та Вінницької обласної лікарні ім. Пирогова буде виконувати операцію на базі лікарні ім. Пирогова», - пояснив Василь Лазоришинець.

Василь Васильович уточнив, що була необхідність термінової операції протягом 12 годин, адже у жінки діагностували тромбоемболію легеневої артерії (ТЕЛА).

«Це коли тромб відривається з вен нижньої кінцівки і потрапляє в праве передсердя, а потім в легеневу артерію. Зупиняється кровотік в легені, кров не збагачується киснем, пацієнт синіє. Протягом доби 40-60% таких пацієнтів помирають, якщо їм не надати своєчасну допомогу. Складність операції полягала в тому, що пацієнтку не можна було транспортувати в Інститут Амосова, який має досвід оперативних втручань і досвід роботи з вагітними. Якби ми до ранку не забрали тромб, настала б смерть», - зазначив професор.

Перед медиками стояла надскладне завдання - не просто виконати операцію і врятувати життя вагітної жінки, але і врятувати плід, щоб дитина вижила.

«У пацієнтки був тромб в середині серця, в легеневій артерії. Це судина, через яку кров від серця йде в легені, щоб збагачуватися киснем. 5 серпня з 23 години до 4:00 ранку 6 серпня проводилася операція ... Під час оперативного втручання, паралельно моніторили серцебиття і стан плоду», - зазначає директор НІССХ ім. М.М. Амосова.

За словами Василя Лазоришинця, допомога, надана у вінницькій лікарні рівнозначна такій, яку б надали в будь-якому європейському госпіталю. Всі вони займаються акушерською кардіологією. Це стандарт.

На час проведення операції у вагітної пацієнтки серце було зупинено на 57 хвилин. У цей час працював апарат штучного кровообігу і штучного дихання. Коли виконали операцію, забрали тромб, серце «запустили»...

Післяопераційний період пройшов без ускладнень. І 23 серпня пацієнтку виписали додому. Наразі вона на 31 тижні вагітності. У Олени Саулко є дві дочки 13 і 9 років. Сім'я чекає появи третьої дитини, а вагітна відчуває себе добре.

«Про хворобу дізналася, коли потрапила до лікарні. Стало погано, з'явилася задишка. Питання стояло так, що ризик великий, але вибору немає. До Києва не везли на операцію, мені говорили, що «ти, навіть лежачи в палаті, перебуваєш на пороховій бочці». До 25 тижня вагітності було добре, всі аналізи були в нормі, хвороба себе ніяк не проявляла. Хвороба взялася нізвідки, я працювала, була активна», - розповідає Олена Володимирівна.

Вінничанка уточнює, що все найгірше позаду, зараз вона на самопочуття не скаржиться, але потрібні три місяці, щоб «затягнулися» шви і тоді можна буде повернутися до повноцінного життя.

Заступник головного лікаря лікарні ім. Пирогова Ярослав Хребтій зазначив, що проведення таких операцій у Вінниці є результатом тісної співпраці з фахівцями Інституту Амосова. Заступник директора департаменту охорони здоров'я Вінницької ОДА Надія Марусяк уточнила, що у Вінницькій області на сьогодні проведено 36 операцій на відкритому серці. І всі вони успішні.

Додамо, раніше жінки, які мали патологію серця «бігати» між кардіологом і акушер-гінекологом. З 2012 року Європейською асоціацією кардіологів розроблені протоколи лікування. Дві установи - інститут Амосова та Інститут педіатрії, акушерства і гінекології єдиною мультидисциплінарною командою почали розвивати спільний напрямок.

За цей період фахівці проконсультували майже 2,5 тисячі вагітних жінок, 129 були госпіталізовані і виконано 66 оперативних втручань, з них 25 операцій із застосуванням штучного кровообігу, тобто, на "відкритому" серці.

Новини Вінниці / У Вінниці вагітній провели операцію з видалення тромбу на "відкритому" серці (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці вагітній провели операцію з видалення тромбу на "відкритому" серці (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці вагітній провели операцію з видалення тромбу на "відкритому" серці (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці вагітній провели операцію з видалення тромбу на "відкритому" серці (ФОТО)