У Вінниці швейцарські партнери завершують найбільший у країні енергетичний проєкт (ФОТО)

Новини Вінниці / У Вінниці швейцарські партнери завершують найбільший у країні енергетичний проєкт (ФОТО)

Одним з перших міст в Україні, з яким Швейцарська Конфедерація почала співпрацювати у своїх найбільших інвестиційних проєктах, стала саме Вінниця. Нагадаємо, що перший Меморандум між містом і Урядом Швейцарії був підписаний ще у 2006 році - «Цюріхські трамваї для Вінниці» вартістю 3,9 млн швейцарських франків, за які місто отримало більше сотні вагонів.

Одним з перших міст в Україні, з яким Швейцарська Конфедерація почала співпрацювати у своїх найбільших інвестиційних проєктах, стала саме Вінниця. Нагадаємо, що перший Меморандум між містом і Урядом Швейцарії був підписаний ще у 2006 році - «Цюріхські трамваї для Вінниці» вартістю 3,9 млн швейцарських франків, за які місто отримало більше сотні вагонів. Проэкт з енергозбереження масштабніший.

Під час фінальної зустрічі представників Швейцарської Конфедерації з вінницькими партнерами, яка відбулась 14 листопада у рамках проєкту з енергоефективності, було обговорено результати співпраці та досвід учасників і учасниць проєкту в реалізації енергозберігаючих заходів. У 2019 році Вінниця успішно пройшла повторний аудит в рамках компоненту «Європейська енергетична відзнака». І під час зустрічі представник офісу ЄЕВ вручив міському голові Сергію Моргунову відповідний сертифікат. 

Як повідомив присутніс посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова пан Клод Вільд:

«Щодо свого успіху проєкт з енергоефективності у Вінниці завдячує перш за все самому місту. Вінниця завжди мала проактивну позицію і пропонувала інноваційні рішення для підвищення енергоефективності у місті. Головне мета цього проєкту – це добробут громадян, які тут проживають. Хочу сказати, що під час нашої довгої співпраці Вінниця довела, що вона є надійним партнером та орієнтована на досягнення результату. Під час цієї співпраці ми як швейцарська сторона теж багато чого навчилися. Наразі, закриваючи проєкт з впровадження енергоефективності, ми не припиняємо співпрацю з Вінницею - ми продовжуємо наше партнерство у сфері урбаністичного розвитку та децентралізації. Ми маємо уже збірку історій успіху, і саме на цих історіях ми будуватимемо наше партнерство та співпрацю».

Вінницький міський голова Сергій Моргунов наголосив:

«Ми змогли в трьох мікрорайонах нашого міста модернізувати газові котельні, побудувати дві твердопаливні котельні, замінити майже 19 км тепломереж. Також впроваджено систему SCADA,  що дало можливість надати якісну послугу по теплопостачанню і по забезпеченню гарячою водою ці території. Ми забули, що таке пориви і тепловтрати в цих мікрорайонах. Разом із тим, ми змогли зекономити біля 9 млн куб. м газу на рік і зменшити з екологічної точки зору викиди СО2 в розмірі 19, 4 тис. тонн. Ще один із важливих напрямків у рамках цього Меморандуму – це покращення і розвиток велоінфраструктури міста. У нас достатньо ефективно було впроваджено систему велопрокату, ми створили достатньо розгалужену мережу велодоріжок, велоСТО, велостанцій та велопарковок. Це важливий крок до сталої міської мобільності – муніципальний електротранспорт, велотранспорт - і все це вкладається в нашу Концепцію інтегрованого розвитку Вінниця-2030. Завдяки швейцарському проекту громада міста Вінниці отримала потужний імпульс у плані енергоефективності, і ми далі готові рухатися в цьому напрямку. Дякую за гарну співпрацю, яка відбувалася фактично 13 років, і маю надію, що ми і далі будемо ефективно співпрацювати».

Голова Вінницької ОДА Владислав Скальський відзначив:

«Вінниця стала прикладом сучасного сталого підходу до міського транспорту, по заходах з енергоефективності, побудови компетенції тих людей, які повинні в подальшому працювати з енергоефективністю міста, розбудові велоінфраструктури. І взагалі дуже важко переоцінити вклад швейцарської сторони в розвиток української держави і міста Вінниці зокрема. Тому, користуючись нагодою, хочу висловити щиру подяку усім тим, хто був причетний до цього процесу і тим, хто зараз до нього причетний. Щодо подальшої співпраці – то, враховуючи актуальність питань енергоефективності, зменшення впливу на екологію, враховуючи те, що, на жаль, кліматичні зміни уже відбулися, і нам необхідно до них адаптуватися, - потрібно формулювати наше майбутнє з врахуванням цих факторів. Я вважаю, що ми могли б запропонувати швейцарській стороні розглянути можливість подальшої спільної роботи в цьому напрямку». 

В рамках інвестиційного компоненту проєкту з енергоефективності у Вінниці:

- проведено реконструкцію системи теплозабезпечення мікрорайону М. Шимка - Баженова із будівництвом твердопаливної котельні, що дозволило підвищити якість теплопостачання та гарячого водопостачання  для мешканців більше 7 тисяч квартир; 

- проведено реконструкцію системи теплозабезпечення мікрорайону Зулінського – Київська із будівництвом твердопаливної котельні, що дозволило підвищити якість теплопостачання та гарячого водопостачання  для мешканців більше 6,5 тисяч квартир; 

- запроваджено автоматизовану систему керування SCADA, яка контролює модернізовані мережі теплопостачання, ІТП та котельні, і забезпечує при цьому більш стабільне і якісне надання послуг з теплопостачання.

- завершується влаштування 141 індивідуального теплового пункту в мікрорайоні «Вишенька» та «Слов'янка», що дозволяє вивести з експлуатації 8,2 км аварійних мереж гарячого водопостачання, зменшити втрати теплоносія та підвищити якість надання послуг з гарячого водопостачання споживачам.

Новини Вінниці / У Вінниці швейцарські партнери завершують найбільший у країні енергетичний проєкт (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці швейцарські партнери завершують найбільший у країні енергетичний проєкт (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці швейцарські партнери завершують найбільший у країні енергетичний проєкт (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці швейцарські партнери завершують найбільший у країні енергетичний проєкт (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці швейцарські партнери завершують найбільший у країні енергетичний проєкт (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці швейцарські партнери завершують найбільший у країні енергетичний проєкт (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці швейцарські партнери завершують найбільший у країні енергетичний проєкт (ФОТО)
Ірина Заіковата

15 листопада, 2019