У Вінниці СБУ провела обшуки у «делегатів» зборів, які обмірковували держпереворот і «перезаснування» держави

Новини Вінниці / У Вінниці СБУ провела обшуки у «делегатів» зборів, які обмірковували держпереворот і «перезаснування» держави

У понеділок, 21 грудня, в Києві відбувся «Всеукраїнський національний конгрес» (ВНК). Його делегати, серед яких щонайменше четверо вінничан, планували етапи для того, аби «перезаснувати державу Україна» зі створенням нових органів держвлади. В рамках кримінального провадження ст. 109 КК України (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) в різних містах, зокрема Вінниці, проведено обшуки у «делегатів» цих зборів.

У понеділок, 21 грудня, в Києві відбувся «Всеукраїнський національний конгрес» (ВНК). Його делегати, серед яких щонайменше четверо вінничан, планували етапи для того, аби «перезаснувати державу Україна» зі створенням нових органів держвлади. В рамках кримінального провадження ст. 109 КК України (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) в різних містах, зокрема Вінниці, проведено обшуки у «делегатів» цих зборів.

Для широкого загалу ВНК виглядає як зібрання купки пришелепкуватих. Проте 39-річний мешканець Дніпра Анатолій Балахнін, який називає себе «ідеологом» цього руху, попри відсутність юридичної освіти, вважає, що самостійно вивчив законодавство та запевняє, що держава потребує «перезаснування».

До речі, він є головним фігурантом кримінального провадження за особливо тяжкою 109-ою статтею Кримінального Кодексу «Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади», яке розслідує СБУ.

Більш того, є припущення, що заснований дніпрянином рух підтримується з Росії. Нібито там переконані, що такими рухами можна розхитати суспільство та спровокувати безлад. Сам ВНК існує три року, а його «ідеолог» регулярно мандрує Україною у пошуках однодумців, ніде не працює, а живе, за його словами, з пожертв прихильників його ідей.

Так от, 21-го на Майдані Незалежності у столиці адепти Балахніна зібралися «на конгрес». Серед них були вінничани. Лише доволі вузькому колу відомий «делегат» Юрій Кісіль, який представляв місцеву громадськість.  Чоловік раніше був активним діячем місцевої «партії пенсіонерів», відвідував мітинги, «проривався» на сесію міськради та нещадно критикував будь-яку владу – від центральної до місцевої, через що вважався популярною особою в певному колі літніх людей, які щонеділі збиралися на майдані Небесної Сотні. 

З власних джерел редакції стало відомо, що у всіх вінницьких «делегатів» у рамках статті 109 КК співробітниками СБУ було проведено обшуки. Зокрема у Юрія К., якого «на конгресі» призначили «першим заступником голови ради» та очільником «ліквідаційної комісії структур УРСР». У помешканні вінничанина було вилучено установчі документи для утворення «нової» держави», інші цікаві папери, а також зброю.   

Щодо очільниці місцевого осередку ВНК Лідії Нікончук, то вінничанка навіть на своїй сторінці у Facebook не приховую пристрасть до Балахніна, вона постила трансляцію зі столичного заходу та виклала всі з прізвищами «делегатів» та протоколами створеного альтернативного органу держвлади – «Ради територіальної громади м. Вінниця». 

Новини Вінниці / У Вінниці СБУ провела обшуки у «делегатів» зборів, які обмірковували держпереворот і «перезаснування» державиНовини Вінниці / У Вінниці СБУ провела обшуки у «делегатів» зборів, які обмірковували держпереворот і «перезаснування» державиНовини Вінниці / У Вінниці СБУ провела обшуки у «делегатів» зборів, які обмірковували держпереворот і «перезаснування» державиНовини Вінниці / У Вінниці СБУ провела обшуки у «делегатів» зборів, які обмірковували держпереворот і «перезаснування» державиНовини Вінниці / У Вінниці СБУ провела обшуки у «делегатів» зборів, які обмірковували держпереворот і «перезаснування» державиНовини Вінниці / У Вінниці СБУ провела обшуки у «делегатів» зборів, які обмірковували держпереворот і «перезаснування» держави