У Вінниці розробили новий військовий автомобіль

Новини Вінниці / У Вінниці розробили новий військовий автомобіль

У Вінницькому національному технічному університеті на базі навчально-наукового Центру з розвитку і підтримки технічного забезпечення Збройних сил України, на замовлення однієї з силових структур, було розроблено легкий тактичний автомобіль.

У Вінницькому національному технічному університеті на базі навчально-наукового Центру з розвитку і підтримки технічного забезпечення Збройних сил України, на замовлення однієї з силових структур, було розроблено легкий тактичний автомобіль.

Як повідомив інженер-конструктор Юрій Берко, взялись за конструювання і наукове обґрунтування машини типу баггі «Пегас-2» науковці та студенти вишу, а виготовлення — спеціалісти приватної компанії, яка розробляє та ремонтує військову техніку.

За його словами, перший військовий баггі «Пегас» був виготовлений за кошти, зібрані волонтерами Вінниччини, ще 2015 року. Тоді передали його на озброєння в один з підрозділів Сил спеціального призначення, і він гарно зарекомендував себе на передовій. Другий баггі «Пегас-2» також будували за волонтерські кошти, але вже за підтримки волонтерів, які опікуються спецпризначенцями.

Головна перевага нового автомобіля у великій маневровості, невеликій масі та простоті конструкції. Також машину було обладнано потужним 2-літровим турбодизелем, через що здатна розвивати швидкість понад 130 км/год по шосе та швидко долати нерівну місцевість. Від армійців він вимагатиме мінімальних витрат в обслуговуванні.

Тому нове авто призначено насамперед для озброєння підрозділів Сил спеціальних операцій, Десантно-штурмових військ та інших оперативних підрозділів ЗСУ, де машину зможуть застосовуватися як дозорно-розвідувальний автомобіль, авто вогневої підтримки підрозділів, для доставки боєприпасів, для патрулювання, евакуації поранених або як командно-штабний транспорт.

Наразі розробники проводять відомчі випробування та, заручившись підтримкою зацікавлених структур, шукають можливість організації виробництва таких легких тактичних автомобілів на конвеєр.

«Тепер сконструювали третю машину — легкий тактичний автомобіль, виробником якої виступає НВК «Техімпекс» у співпраці з науковцями й студентами Вінницького національного технічного університету, — відзначає Юрій Берко. — Саме фахівці цієї компанії зацікавилися автомобілем, відео з яким я презентував на міжнародній спеціалізованій виставці «Зброя та безпека-2016». Вони виділили фінансування на розробку та виготовлення цього зразка, і вже на виставці «Зброя та безпека-2017» ЛТА був презентований широкому загалу. У таких авто велика потреба на передовій, хлопці зацікавлені і чекають на маневрений баггі».

Не зважаючи на усі переваги баггі, перш ніж запускати автомобілі на серійне виробництво, вони мають пройти серію випробовувань. Адже автомобіль має бути безпечним для екіпажу, надійним під час виконання бойових завдань та відповідати вимогам нормативних документів.

Тому, окрім виготовлення дослідних зразків, розробники напрацьовують технічну документацію, відшліфовують креслення, доводять до логічного завершення наукові обґрунтування, проводять випробування і чекають висновку та рекомендацій від зацікавлених осіб щодо доцільності виробництва такого виду бойових машин.