У Вінниці рятуватимуть пацієнтів від загрози раптової серцевої смерті

Новини Вінниці / У Вінниці рятуватимуть пацієнтів від загрози раптової серцевої смерті

У обласній лікарні ім. М. І. Пирогова вперше провели складну кардіохірургічну операцію Феррацці.

Командою спеціалістів Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова була успішно виконана  перша на Вінниччині, одна з найскладніших кардіохірургічних операцій у світі - операція Феррацці з приводу гіпертрофічної кардіоміопатії.

«Гіпертрофічна кардіоміопатія є генетично детермінованим захворюванням серця, яке характеризується гіпертрофією (потовщенням) стінки лівого шлуночка та є причиною раптової серцевої смерті. Дана патологія зустрічається досить широко в Україні та світі (1 випадок на 500 чоловік) , проте часто залишається не діагностованою», -  пояснюють фахівці.

Операція Феррацці є одним з найважчих оперативних втручань в кардіохірургії, але водночас найбезпечнішим для пацієнта.

«Операція була направлена на сповільнення розвитку хвороби, зниження ризику раптової серцевої смерті і повернення пацієнтки до повноцінного життя. Оперативне втручання було проведено в умовах штучного кровообігу, за 50 хвилин ми виконали комплексну корекцію – зробили реконструкцію мітрального клапана і, так звану, міоектомію – забрали частину серцевого м`язу, яка заважала виходу крові з лівого шлуночка серця в аорту. Операція пройшла вдало», - зазначає Костянтин  Руденко.

Активне впровадження в практику хірургічного лікування гіпертрофічної кардіоміопатії з метою профілактики раптової серцевої смерті дасть можливість надавати вчасно якісну медичну допомогу більшій кількості пацієнтів. Тим саме, зменшити ризик раптової серцевої смерті та повернути пацієнтів до активного життя.