У Вінниці протягом місяця притягнули до відповідальності 11 паліїв сухої рослинності

Новини Вінниці / У Вінниці протягом місяця притягнули до відповідальності 11 паліїв сухої рослинності

У Вінницькій громаді понад місяць тривають рейди для протидії спалювання сухої рослинності. На базі КП «Муніципальна варта» сформували вісім робочих груп, які «відшукують» порушників і притягують їх до адміністративної відповідальності. Власне, за це час інспектори оштрафували 11 вінничан.

Про це повідомляють у Вінницькій міьскраді

«Бувають різні випадки. Якось інспектори здалека побачили дим і застали біля багаття жінку, яка спалювала на городі рештки від врожаю. Важливо пам’ятати, що це не екологічний спосіб утилізації, адже дим псує стан повітря та шкодить здоров’ю людей. І при цьому треба розуміти, що вітер може рознести полум’я на сусідні ділянки. За фактом порушення інспектори склали адміністративний протокол на жінку і також пояснили, чому не можна спалювати сухе листя. Вінничанка пообіцяла, що більше так чинити не буде», – розповідає начальник КП “Муніципальна варта” Віталій Чигур.

За його словами, з кожним роком паліїв стає менше, «люди стають більш свідомими й намагаються берегти довкілля». Загалом, у різних частинах міста робочі групи патрулюють приватний сектор щодня – з самого ранку й до вечора.

За словами головної інспекторки відділу контролю благоустрою Аріни Миколюк, рейди триватимуть до кінця жовтня.

«Вінничани здебільшого намагаються користуватися компостною ямою, але часом палять листя – це, на їх думку, значно швидше. Ми пояснюємо, що це недопустимо і, звісно, притягуємо до адміністративної відповідальності порушників», – додала головна інспекторка.

Аналогічні перевірки відбуваються щороку – навесні та восени. Порушників притягують до адміністративної відповідальності відповідно до статті 152 КУпАП, яка тягне за собою накладення штрафу на громадян – від двадцяти (340 гривень) до вісімдесяти (1 тисячі 360 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб'єктів підприємницької діяльності – від п'ятдесяти (850 гривень) до ста (1 тисячі 700 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, розповідає Віталій Чигур.

Повідомити про факти спалювання сухої рослинності можна до Ситуаційного центру за телефоном – (067) 410 21 01 або ж до Цілодобової варти – 15-60.

Олеся Рудницька

10 жовтня, 2023