У Вінниці презентують проєкти «Обереги» та «Хата під стріхою»

Новини Вінниці / У Вінниці презентують проєкти «Обереги» та «Хата під стріхою»

У вівторок, 5 січня, у вінницькому центрі сучасного мистецтва «Арт-Шик» відбудеться відкриття фінальної виставки робіт учасників ІV Міжнародного мистецького пленеру «Кращий художник/The best artist – 2020». На стінах зали – пів сотні полотен, які виконані у різних стилях та техніці, але усі вони об’єднані єдиною тематикою – Вінниця, Вінниччина, вінничани. Писали їх 32 художники із різних міст України, а також США та Китаю, які з 16 по 26 серпня брали участь у міжнародному мистецькому пленері «Кращий художник/The Best Artist – 2020».

У вівторок, 5 січня, у вінницькому центрі сучасного мистецтва «Арт-Шик» відбудеться відкриття фінальної виставки робіт учасників ІV Міжнародного мистецького пленеру «Кращий художник/The best artist – 2020». На стінах зали – пів сотні полотен, які виконані у різних стилях та техніці, але усі вони об’єднані єдиною тематикою – Вінниця, Вінниччина, вінничани. Писали їх 32 художники із різних міст України, а також США та Китаю, які з 16 по 26 серпня брали участь у міжнародному мистецькому пленері «Кращий художник/The Best Artist – 2020».

Упродовж 10 днів митці відтворювали на своїх полотнах наймальовничіші куточки української «золотої провінції» – Вінниці, Поділля та Житомиру, проводили майстер-класи, влаштовували персональні виставки та творчі зустрічі. З творчими візитами вони відвідали Житомир, Бар, Бушу, Жмеринку та Браїлів. Кульмінаційною подією став мистецько-пізнавальний квест «Вінницька палітра – сучасне і минуле», який відбувся 23 серпня за участі голови Вінницької ОДА Сергія Борзова.

Крім цього, в рамках пленеру був даний старт загальноукраїнського проєкту «Велике мистецтво – Велике будівництво» від Міністерства культури України. Адже об’єктами мистецької інтерпретації учасників стали не лише міські пейзажі та визначні історичні місця, але й пам’ятки культурної спадщини. Оскільки у пропозиції Вінницької ОДА до вищезгаданого проєкту подані такі об’єкти, як палац Потоцьких у Тульчині, музей фон Мекк у Браїлові, палац Грохольських-Можайського, палац Комарів у Мурованих Курилівцях, – усі вони включені до пленерної програми.

Загалом учасники конкурсу за час пленеру написали 178 робіт, це щонайменше по п’ять-шість творів кожен. Їхні твори оцінювало журі, до складу якого увійшли провідні українські та світові художники, мистецтвознавці, представники організаторів та партнерів пленеру.

Нагадаємо, що спеціальну відзнаку «The best artist» цього року отримали: II номінація – Злата Шишман (Україна, Одеса), I номінація – Христина Козюк (США, Чикаго). У номінації «Кращий художник» перемогли: IІІ номінація – Олександр Назаренко (Україна, Вінниця), II номінація – Євгенія Божко (Україна, Одеса) I номінація – Аліна Храпчинська (Україна, Харків). Гран-прі отримав Богдан Макаренко (Україна, Київ). Лауреатами премії імені Валерія Гегамяна стали – Олександр Брітцев та Неллі Кірман (Харків, Україна). Роботи переможців, лауреатів та фіналістів, власне, і презентовані у фінальній експозиції.

Автор ідеї конкурсу, його засновник та драйвер народний художник України Володимир Козюк не приховує, що визначити кращих у мистецькому конкурсі – надзвичайно складно, порівняти роботи – важко, і це можливо було зробити тільки завдяки великій об`єктивності та компетентності членів журі. На думку пана Володимира, конкурс був покликаний передусім для популяризації Подільського краю. Він не лише дозволяє відтворити і зафіксувати на полотні красу і велич Вінниччини, але й народжує нові ініціативи. Власне, саме на презентації фінальної експозиції – за результатами Міжнародного мистецького пленеру «Кращий художник/The best artist» – буде презентовано два амбітних проєкти.

Перший – це новосформоване творче об’єднання «Обереги», яке покликане підтримувати найкращих митців, щоб дати їм можливість на своїх полотнах не тільки показати красу нашої землі, але архітектуру, народні традиції і культуру. Проєкт має на меті відкрити усі прошарки великої історії, зробити це у новому сучасному форматі. У його рамках цікаво і професійно буде показана уся краса та багатогранність України для достойної презентації у світі.

Другий – Національна платформа «Хата під стріхою», в рамках якої відбудеться реалізації 10 мистецьких конкурсів. Серед них: «Усі ми діти твої, Україно» - це відбір найкращих світлин для експозиції на виставці з нагоди святкування 30-ти річчя Незалежності України та створення однойменного іміджевого фотоальбому; «Селфі в українському строї» - конкурс світлин та селфі в українському строї; «Краса твоя, Україно» – конкурс сучасних фото для презентації кращих зразків художнього фото-мистецтва; «Рідна земле моя - Україна» - всеукраїнський відкритий дитячий конкурс, який має на меті популяризацію дитячого мистецтва України та світу, розвиток культурного потенціалу, презентацію кращих зразків дитячого художнього мистецтва, підтримку та заохочення до творчості юних художників тощо.

Загалом платформа покликана об’єднати художників, майстрів народної творчості, творчих дітей та молодь – усіх, хто любить Україну і готовий розвивати її творчий потенціал.

Крім того, що не менш важливо, на відкритті виставки буде оголошено про старт мистецького пленеру «Кращий художник/The Best Artist – 2021». Організатори презентують нові правила для учасників та ознайомлять з вимогами щодо відбору конкурсних робіт. Також розкажуть коли, як і у якому форматі відбуватиметься цьогорічна мистецька подія № 1.

Виставка триватиме в «Арт-Шику» упродовж місяця.

admin

4 січня, 2021