Володимир Гройсман: "Купувати газ за мінімальною ціною могли з 2019 року, його вистачало на 1,5 опалювальних сезони"

Новини Вінниці / Володимир Гройсман: "Купувати газ за мінімальною ціною могли з 2019 року, його вистачало на 1,5 опалювальних сезони"

Вартість газу у вересні 2019 року становила близько 6,9 грн за кубометр разом із доставкою, а загальний обсяг наявного палива – 19 млрд кубометрів. Цього вистачало для «проходження» 1,5 опалювальних сезонів.

Вартість газу у вересні 2019 року становила близько 6,9 грн за кубометр разом із доставкою, а загальний обсяг наявного палива – 19 млрд кубометрів. Цього вистачало для «проходження» 1,5 опалювальних сезонів.

Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» сказав прем’єр-міністр України (2016-2019) Володимир Гройсман.

За його словами, з незрозумілих причин договори на постачання дешевого палива ніхто не оформлював, натомість закачка дешевого палива в сховища продовжувалася.

«Усе, що потрібно було ухвалити позавчора, ухвалюють післязавтра. Я не розумію причину рішення про зростання цін на газ зараз. З травня 2019 року я ставив вимогу до НАК «Нафтогаз України» знижувати ціну. Ми йшли (уряд Гройсмана передавав справи уряду Гончарука, – ред.), ціна газу була 6900 грн (за тисячу кубометрів) з доставкою. І далі ринок падав», – сказав В.Гройсман.

Він наголосив, що на тлі ціни на газ, що падає, загальний обсяг запасів газу становив у серпні 2019 року 19 млрд кубометрів палива. Далі газ продовжували закуповувати за низькими цінами.

«У мене питання: а чому в 2020 році не заключили договори з українцями на рік-два наперед? Газу було достатньо за нижчою ціною (аніж зараз). І можна було дати можливість людям отримати газ дешево. Купили дешевше – отримали дешевше. А не втридорога, як зараз. Чому і хто це допустив і хто понесе відповідальність? Чому люди заплатили більше, аніж могли б заплатити? І чого ціну 6.99 грн за кубометр не прийняли перед початком опалювального сезону?», – зазначив політик.

В.Гройсман також нагадав, що поточне зростання цін на газ тягне за собою також зростання цін на тепло і гарячу воду, але незрозумілим залишається питання субсидій для вразливих верств населення.

«Людей ніхто захищати не буде. Рішення ухвалили "під виглядом COVID-19" – до квітня цього року. Колеги, так знайдіть правильне рішення. Треба захистити сім’ї і зробити так, щоб газ не був за космічними цінами», – наголосив В.Гройсман.