У Вінниці повідомили про підозру 62 депутатам російської Держдуми

Новини Вінниці / У Вінниці повідомили про підозру 62 депутатам російської Держдуми

Вінницькою обласною прокуратурою повідомлено про підозру 62 депутатам нижньої палати федеральних зборів Російської Федерації в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків.

Як повідомили у пресслужбі Вінницької обласної прокуратури, вказані кримінальні провадження (ч. 3 ст. 110 КК України) є частиною магістральної справи Офісу Генерального прокурора та шести обласних прокуратур, в межах якої загалом про підозру повідомлено голові та 418 із 450 російських депутатів.  

За даними слідства, 15 лютого 2022 року під час засідання Держдуми ці посадовці підтримали постанову зі зверненням до президента РФ Володимира Путіна з проханням розглянути питання про визнання самопроголошених Донецької та Луганської народних республік як самостійних, суверенних і незалежних держав.

Також 22 лютого 2022 року вони підтримали ратифікацію договорів про дружбу, співробітництво та взаємну допомогу між РФ і так званими «ДНР» та «ЛНР».

«Повідомлення про підозру та повістки про виклик надіслані російським депутатам електронною поштою за місцем роботи. У зв’язку з неявкою їх для проведення слідчих та процесуальних дій, повістки про виклик підозрюваних опубліковані на офіційному вебсайті Офісу Генерального прокурора та у газеті центральних органів виконавчої влади України «Урядовий кур’єр».

За результатами проведення процесуальних дій буде вирішено питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів», - йдеться у повідомленні.

Досудове розслідування здійснюють слідчі УСБУ у Вінницькій області, процесуальне керівництво – Вінницька обласна прокуратура.

Відповідно до санкції статті, за вчинення такого злочину передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

Макс Мельник

2 травня, 2022