У Вінниці посадили дерева, предки яких «бачили динозаврів»

Новини Вінниці / У Вінниці посадили дерева, предки яких «бачили динозаврів»

У Вінниці висадили дерево, яке вважають одним із найбільш архаїчних дерев нашої планети гінкго. Це дерево вважають «перехідною ланкою» між папоротями та хвойними.

У Вінниці висадили дерево, яке вважають одним із найбільш архаїчних на нашій планеті - гінкго. Його вважають «перехідною ланкою» між папоротями та хвойними.

Вчені вважають, що дерево виникло від первісних приблизно 300 млн років тому. Тож в лісах, в яких гуляли динозаври та гігантські рептилії зростали саме гінкго дволаптеві.

Зазначимо, що нині це дерево вважають дуже перспективним для озеленення.

Воно чудово витримує умови промислової загазованості, невибагливе до ґрунтів, стійке проти грибкових та вірусних захворювань, майже не пошкоджується комахами. Це дерево довговічне. Окремі його екземпляри живуть 2000 років, зростаючи за цей час до 40 м заввишки при товщині стовбура до 1 м.

2009 року влада Києва планувала замінити гінкго дволопатевим усі каштани. Однак, зрештою, Хрещатик засадили іншими деревами — гіркокаштанами різних видів.

В Японії і Китаї насіння гінкго вважають делікатесом і розводять як плодове дерево.

Насіння гінкго під назвою «срібний мигдаль» чи «білі горішки» можна купити в магазинах Китаю і Японії.

А ось українцям гінкго відомий у вигляді ліків, препарат «Гінко Білоба» можна купити в аптеці, використовують його для лікування та профілактики захворювань судин.

 

Новини Вінниці / У Вінниці посадили дерева, предки яких «бачили динозаврів»Новини Вінниці / У Вінниці посадили дерева, предки яких «бачили динозаврів»Новини Вінниці / У Вінниці посадили дерева, предки яких «бачили динозаврів»
Марина Карабай

4 вересня, 2020