У Вінниці офіційно відкриють меморіал жертвам Голокосту

Новини Вінниці / У Вінниці офіційно відкриють меморіал жертвам Голокосту

На місці старого єврейського кладовища на вулиці 20 березня 19 жовтня мають урочисто відкрити меморіал жертвам Голокосту.

Про відкриття стели євреям міста та околиць, які загинули від рук нацистів та їх поплічників у 1941-44 роках повідомляють на Facebook-сторінці Єврейської громади. У заході приймуть участь представники організацій регіону, генеральний директор рабинського центру Європи рабин Ар’є Гольдберг, головний рабин Житомира і Західної України Шломо Вильгельм, головний рабин Вінниці та Вінниччини Шауль Горовиц, представники міської та обласної влади.

Відкриття заплановано на 11 годину.

«Уже 80 років несе в собі Україна нескінченне горе та глибоку пам'ять про трагедію Бабиного Яру в Києві., яка стала символом «Голокосту від куль» у Європі. Лише за два дні 29-30 вересня 1941 року там було ростріляно 33771 єврея.

А майже за два тижні до цих трагічних подій, з 13 по 19 вересня 1941 року у Вінниці було закатовано та розстріляно близько 15 тисяч представників єврейської народу, серед яких кілька тисяч дітей... На жаль, місце поховання 1200 розстріляних єврейських юнаків та юнок та близько трьох тисяч євреїв Замостя та інші невідомі і донині», - зазначається у повідомленні.

Зазначимо, меморіал було встановлено у квітні цього року, але офіційне відкриття відкладалося за різних причин.

Олег Верлан

14 жовтня, 2021