У Вінниці на зимівлю залишилась зграя лебедів

Новини Вінниці / У Вінниці на зимівлю залишилась зграя лебедів

У мікрорайоні Тяжилів, на ще не замерзлому клаптику ставка, плаває невелика зграя лебедів. Білі красені, з невідомих наразі причин, не полетіли шукати більш затишного та теплого місця для зимівлі. Що стало причиною такого рішення пернатих читайте далі.

У мікрорайоні Тяжилів, на ще не замерзлому клаптику ставка, плаває невелика зграя лебедів. Білі красені, з невідомих наразі причин, не полетіли шукати більш затишного та теплого місця для зимівлі. Що стало причиною такого рішення пернатих читайте далі.

Як повідомили в репортажі телеканалу ВІТА, про благородних птахів повідомили місцеві мешканці, які розповіли, що на даному озері лебеді залишились на зимівлю вперше. А однією з можливих причин такого вибору птахів міг стати пізній виводок пташенят.  

Місцева жителька Галина Семенівна розповіла, що на озері палили осоку, через що лебеді не мали змоги створити гнізда. Або у вогні міг загинути їх перший виводок пташенят. Ймовірно, існуюче потомство у білих красенів, що ми бачимо, є пізнім.

Жителі мікрорайону Тяжилів стурбовані станом птахів, та просять у місцевої ради або зоозахисників знайти пернатим прихисток. Як каже Іван Кавун:

«Ми телефонували на гарячу лінію аби тварин забрали до спеціально відведених місць для зимівлі. Однак нам відповіли, сказавши, що самі не знають як допомогти лебедями, та де їх можна наразі прихистити. Тому, чекайте».

Звісно людей така відповідь не задовільнила, але все що вони можуть зробити, це підгодовувати птахів гречкою, пшеницею, аби ті мали сили для виживання. Хлібом кажуть не можна.

Ситуацію під контролем також тримає депутат округу Роман Андронійчук, який розповідає:

«Спільно з мешканцями мікрорайону звертались до різних зоологів, та розшукали необхідних фахівців по диким птахам. Вони порадили не квапитись з переселенням птахів, адже з настанням ще більш сильніших морозів птахи самі полетять в теплі краї.

За лебедями йде постійний контроль, і дії по їх спасінню будем проводити у випадку екстреної ситуації».

Орнітологи запевняють, що зимівля цих красенів у наших широтах досить звичне явище, адже температура їх тіла вище сорока градусів за Цельсієм, тому холод вони відчувають та переносять зовсім інакше, а ніж люди. Також, завдяки специфічному кровообігу їх лапи не мерзнуть у крижаній воді. Тому летять птахи у теплі краї більше за їжею, а не заради тепла.

Лебеді не бояться людей та підходять досить близько, аби отримати смаколики, та попозувати для селфі. Однак, необхідно не забувати, що це дикі тварини і втручатись у їх природнє середовище забороняється. Тим паче приручати.

 

Ірина Заіковата

4 грудня, 2019