У Вінниці місцевий виробник розпочав продавати яйця по 54 гривень за десяток

Новини Вінниці / У Вінниці місцевий виробник розпочав продавати яйця по 54 гривень за десяток

У 2022 році курячі яйця зросли у ціні у декілька разів. Найдешевша вартість в одній з мереж перевищує 57 грн. за десяток. А домашні коштують понад 90 грн. Аби зменшити попит і задовільнити ринок дешевим продуктом, у Вінниці місцева влада зробила виняток для виробника – дозволила реалізувати курячі яйця з пересувних об'єктів торгівлі місцевому підприємству.

Про це повідомив заступник міського голови Андрій Очеретний. Продають яйця за ціною товаровиробника – по 54 гривні за десяток.

Торгівля здійснюється за такими адресами:

• вул.Келецька, 122а (біля ТЦ «Вишенька»)

• проспект Коцюбинського, територія біля будинку 30;

• вул. Миколи Зєрова, територія біля будинку 29.

«Хочу також пояснити, що подорожчання пов'язане з кількома факторами», - зазначив посадовець.

Перший — сезонність. У міру скорочення світлового дня і зниження температури в Україні пропозиція від господарств населення зменшується, а ціна на яйця зростає.

Паралельно — йде війна і чимало птахофабрик опинилися на окупованих територіях. Звідси йде суттєве зменшення промислового виробництва яєць.

Ще одним чинником, який вплинув на ціни стало порушення технологічного ланцюжка вирощування птиці. На початку повномасштабного вторгнення чимало підприємств призупинили процеси інкубації для отримання молодих птахів.

Сюди включаємо ще й порушення логістичних шляхів та ціни на паливно-мастильні матеріали, які теж змінилися внаслідок російської агресії.

Додалось і відсутність електропостачання .

«Тож поки будемо очікувати на стабілізацію ситуації на птахофабриках і одночасно підтримувати місцевих виробників. Зверніть увагу, що графік здійснення торгівлі може змінюватись, це пов’язано передусім з перебоями в енергосистемі країни та логістичними корективами, які можуть виникати в результаті цього», - додав А.Очеретний.

Олеся Рудницька

28 листопада, 2022