У Вінниці ініціюють дослідження місця ймовірних поховань хворих на тиф через небезпеку його забудови

Новини Вінниці / У Вінниці ініціюють дослідження місця ймовірних поховань хворих на тиф через небезпеку його забудови

Вінницький журналіст Антон Булгаков опублікував петицію до міськради з пропозицією провести дослідження ділянки забудови на вулиці Стрілецькій, де з високою долею ймовірності сторіччя тому хоронили вояків, хворих на тиф.

Вінницький журналіст Антон Булгаков опублікував петицію до міськради з пропозицією провести дослідження ділянки забудови на вулиці Стрілецькій, де з високою долею ймовірності сторіччя тому хоронили вояків, хворих на тиф.

«На відведеній ділянці в 7,14 га планують звести ще кілька будинків. Водночас існує загроза, що майбутні багатоквартирні комплекси будуть збудовані на тому місці, де у 1919 році могли бути поховання воїнів-учасників національно-визвольних змагань 1917-1921 рр.
Як зазначає вінницький історик Олександр Федоришен: «Вдалось виявити у фондах Державного архіву Вінницької області справу за січень 1919 р., в якій командувач Подільського корпусу Дієвої Армії УНР Федір Колодій звертається до міської управи Вінниці з проханням виділити земельну ділянку під військовий цвинтар. У справі доволі чітко окреслені його межі», - зазначає автор петиції.

Він підкреслює, що «у розпал епідемії плямистого тифу на Поділлі станом на січень 1920 р. у шпиталях Вінниці та міських околицях перебувало 8 743 вояки, з яких близько 90% померли». Скільки з цих майже 9 тисяч військових поховано саме тут – невідомо, адже існували інші місця поховань.

«Зі спогадів вояків можна зробити висновок, що могили були як індивідуальними, так і масовими (братські могили). Зважаючи на високу смертність, ймовірність виходу поховань за окреслені межі міською управою цілком реальна. В тих катастрофічних умовах про суворий контроль за цим взагалі не йшлось, тим паче це була окраїна міста з великим пустовищем. Поховання почали занепадати ще з перших десятиліть радянської влади. У 1970-х робітники 45-го заводу під час земляних робіт неодноразово натрапляли на кістки, пов’язуючи їх з Другою світовою», - вказується у зверненні.

Нагадаємо, NaПарижі писав про те, що приватна фірма «Особняк центр» викупила територію площею 7,14 га у Міністерства оборони та планує на ймовірному місці поховань хворих на тиф побудувати багатоповерхівки.

У Вінниці 19 травня відбувся «круглий стіл» між представниками Повітряних Сил, Міноборони, фірми-забудовника та громадських організацій, де йшлося про резонансне питання «будівництва на кістках». На зустрічі наводилися факти того, що захоронення займають іншу ділянку, неподалік будмайданчику.

Макс Мельник

20 травня, 2020