У Вінниці фактичний керівник авіазаводу здавав державне майно в оренду приватній фірмі колишнього нардепа "за копійки"

Новини Вінниці / У Вінниці фактичний керівник авіазаводу здавав державне майно в оренду приватній фірмі колишнього нардепа "за копійки"

Керуючий санацією ДП «ВіАЗ» замість використання нерухомості держпідприємства для відновлення його платоспроможності здавав її в оренду приватникам за заниженими цінами.

Керуючий санацією ДП «ВіАЗ» замість використання нерухомості держпідприємства для відновлення його платоспроможності здавав її в оренду приватникам за заниженими цінами. У поліції розслідують ці факти.

Як пише редакція 368.media, посилаючись на матеріали кримінального провадження за ч. 2 ст. 367 КК України, Віталій Василик, якого призначили арбітражним керуючим санацією ДП «Вінницький авіаційний завод», що на вулиці Чехова, в кінці червня 2015 року, в порушення встановленого порядку, уклав з ТОВ «ВіАЗ» договір оренди виробничих приміщень.

Приватники отримали лабораторно-випробувальний корпус, два склади і будівля РБД, а після підписання додаткових угод ще й земельну ділянку площею 1,5 тис. кв. м для розміщення злітно-посадкового майданчика і будівлю прохідної. Загальна площа орендованих приміщень склала майже 1,9 тис. кв. м, але щомісячна орендна плата становила всього 47,2 тис. гривень.

За даними слідства, під час передачі нерухомості держпідприємства в оренду Василик в порушення закону не проводив оцінку нерухомості і не погодив його вартість з ГК «Укроборонпром», визначивши розмір орендної плати на свій розсуд - 25 гривень за кв. м. Тим часом, за даними регіонального відділення ФДМУ у Вінницькій області, за станом на 2018 рік вартість оренди кв. м. такої нерухомості становить 40 гривень.

Варто також відзначити, що ТОВ «ВіАЗ», якому дісталася нерухомість, керує Олег Богатирьов, а контролює за фактом і є одним із співзасновників - український бізнесмен і екс-нардеп, президент «Мотор Січ» В'ячеслав Богуслаєв. У нього офіційно 10% в статутному капіталі, ще 90% оформлені на дві панамські, віргінську і британську компанію: «Табернус Корп», «Елдон Бізнес Інк», «Дункан Промоушенз Лтд» та «Джеофорд Елелпі» відповідно.

Щоб визначити шкоду ДП «ВіАЗ» ще в червні цього року призначили судово-економічну експертизу, але її укладення немає до сих пір. У зв'язку з цим суд за клопотанням слідчого продовжив терміни досудового розслідування у справі до 16 квітня 2021 року.

Ірина Заіковата

20 листопада, 2020