У Вінниці через петицію нагадують про ремонт дитячої художньої школи, розташованій у будинку Любомира Длуголенцького

Новини Вінниці / У Вінниці через петицію нагадують про ремонт дитячої художньої школи, розташованій у будинку Любомира Длуголенцького

Вінничанин Кирило Бабій 25 листопада опублікував петицію до міськради з пропозицією капремонту у 2022 році дитячої художньої школи. Слід зазначити, що підготовчі процеси розпочалися ще на початку цього року.

«Будівлю вінницької дитячої художньої школи по вул. Магістратській, 66 цілком справедливо можна назвати однією з найцікавіших та найяскравіших архітектурних прикрас міста.

Крім того, як школа, вона має понад 1900 випускників, серед яких є відомі художники — викладачі вищої школи мистецтв, члени Національної спілки художників України.

На жаль, з кожним роком, стан будівлі та території навколо неї, дедалі погіршується. Фасад та внутрішні приміщення не надають учням натхнення, а їх батькам віри в доцільне використання їх коштів, як платників податків.

Художня школа, мета якої навчити дитину творчої думки та розкрити потенціал митця, апріорі не має права бути сірою та похмурою. Прошу виділити необхідні кошти в плані благоустрою міста на 2022 рік, та в найкоротші терміни почати ремонтні роботи», - йдеться у петиції містянина.

Нагадаємо, у середині березня на сайті Вінницької міськради було опубліковано проєкт рішення щодо надання дозволу дитячій художній школі почати проєктування, необхідне для реставрації пам’ятки архітектури місцевого значення «Особняк капітана Длуголенцького», розташованої по вул. Магістратській, 66.

Зазначимо, школа з 1960-их займає будівлю, збудовану за проєктом найвідомішого місцевого архітектора Г.Артинова на початку XX ст. у стилі модерн. Під час радянсько-української війни в будинку знаходився штаб командування В. Примакова, командира червоного козацтва.

Будівля школи залишається однією з найяскравіших архітектурних прикрас міста. Раніше її зображення «використовували» на старовинних поштових листівках та буклетах.

Пізніше у мерії відповіли на петицію «Врятувати «Особняк Любомира Длуголенцького» від знищення в ході майбутніх «ремонтно-реставраційних» робіт».

«Визначення виконавця ПКД, який також здійснює технічний та авторський нагляд за веденням реставрації, відбувається за результатом тендерної закупівлі», - йшлося у відповіді, підписаній заступником міського голови Сергієм Матусяком.

Олеся Рудницька

26 листопада, 2021