У Вінниці будіватимуть протирадіаційні укриття у шести ліцеях

Новини Вінниці / У Вінниці будіватимуть протирадіаційні укриття у шести ліцеях

Сьогодні, 25 серпня, на сесії Вінницької міськради депутати затвердили рішення щодо будівництва протирадіаційних укриттів у шістьох міських закладах освіти. У мерії пропонують уряду та закордонним донорам долучитися фінансово.

За словами Вінницького міського голови Сергія Моргунова, вартість такого будівництва – дуже серйозний виклик для бюджету громади, але водночас – це необхідний крок для створення безпечні умови для дітей. Щоб втілити цей план в життя, муніципалітет намагається заручитися фінансовою підтримкою, в тому числі і зовнішніх донорів.

«У результаті виготовлення цієї проєктно-кошторисної документації, виявилося, що вартість проведення будівництва достатньо висока. Нам необхідно знайти ресурс у розмірі 550 млн грн - це досить велика сума грошей. Ми внесли зміни в бюджет, перерозподіл кошти і виділяємо 247 млн грн», - зазначив він.

Разом з тим, міськрада звернулась до уряду та відповідних міністерств, міжнародних організацій та донорів з проханням підтримати ідею на умовах співфінансування.

«Ми не можемо відмовитися від будівництва цих укриттів, оскільки безпека дітей та навчання в школах офлайн, перебування дітей в дитячих садочках – це важливе питання», – пояснив міський голова.

Можливістю якнайшвидше приступити до будівельно-монтажних робіт стало проходження експертизи проектно-кошторисної документації, яку готували для ліцеїв №№ 11, 12, 13, 23, 30 і 33. Про це повідомляють у департаменті капітального будівництва. До переліку закладів освіти, де будуть зводити ПРУ потрапили саме ті заклади, де немає ані цокольних, ані підвальних приміщень, які можна було б використовувати як найпростіші укриття під час повітряної тривоги, але є території, де можна збудувати укриття.

До речі, по ліцеям №№23, і 30 на розгляді міськради перебувають підписані вінничанами петиції щодо облаштування там укриття.

«Законодавством передбачено, що у випадку будівництва нових укриттів, вони повинні мати статус протирадіаційних, – розповів в.о. директора департаменту капітального будівництва ВМР Денис Мазуренко. – Вінниця стала одним з перших міст в Україні, де оголосили наміри з будівництва ПРУ у 12 освітніх установах і на минулій сесії виділили кошти на виготовлення відповідної проєктно-кошторисної документації».

Наразі в усій Україні досвіду будівництва ПРУ для закладів освіти практично немає.

«Треба розуміти, що такі укриття вимагають серйозного рівня захисту та високих стандартів по міцності матеріалів. Є також низка інших будівельних норм та вимог, яким ми зобов’язані чітко слідувати», - додав посадовець.

Попередньо з території цих шести ліцеїв уже вивезли усе зайве та розчистили землю, щоб якомога швидше приступити до будівництва ПРУ.

Власне, процес повернення школярів за парти, а малят – до дитсадків у Вінниці почався як тільки фахівці ДСНС надали відповідні рекомендації щодо організації найпростіших укриттів. Це допомогло муніципалітету адаптувати безпечні умови для дітей відповідно до викликів війни, і нарешті відійти від дистанційного формату навчання.

Так, з початку повномасштабного вторгнення у нашій громаді стартувала ціла низка капітальних та поточних ремонтів у відповідних приміщеннях. За цей час вдалося відремонтувати та облаштувати всім необхідним приладдям 56 укриттів у освітніх установах. Відповідні роботи з облаштування укриттів у громаді тривають надалі.

«Наразі в нас на фінішній стадії ремонти укриттів у дитсадку №67 та у початковому ліцеї №13. А в таких закладах, як ДНЗ №47 та 77 наразі на завершальній стадії підготовка проєктно-кошторисної документації», — сказав Денис Мазуренко.

Паралельно школи, в яких не було можливості облаштувати укриття через відсутність відповідних приміщень, провели колосальну роботу для того, щоб діти все-таки повернулися за парти. Задля цього укладали договори з власниками укриттів, які знаходяться поблизу шкіл, щоб учні могли спокійно перечекати повітряну небезпеку. Також заклади освіти, які знаходяться поруч один з одним, і мають укриття, мають домовленість про прийом учнів з сусіднього закладу освіти.

Олеся Рудницька

25 серпня, 2023