У Верховній Раді зареєстрували новий законопроєкт стосовно ріелторів: ліцензування, реєстр та повний контроль

Новини Вінниці / У Верховній Раді зареєстрували новий законопроєкт стосовно ріелторів: ліцензування, реєстр та повний контроль

Аби вивести рієлторський бізнес із тіні, 30 нардепів від фракцій "Слуга народу", "Євросолідарність", ОПЗЖ та депутатських груп, створили законопроєкт "Про рієлторську діяльність в Україні". Його вже зареєстрували у Верховній раді України.

Аби вивести рієлторський бізнес із тіні, 30 нардепів від фракцій "Слуга народу", "Євросолідарність", ОПЗЖ та депутатських груп, створили законопроєкт "Про рієлторську діяльність в Україні". Його вже зареєстрували у Верховній Раді України.

Як зазначають автори спільного "дітища", головною метою законопроєкту є запровадження єдиної державної політики у сфері регулювання рієлторської діяльності в Україні, зокрема хочуть чітко визначити права та обов’язки фахівців, порядок надання послуг, передбачити відповідальність за порушення.

Серед запропонованих пунктів:

  • ввести ліцензування для брокерів з нерухомості. Для отримання ліцензії необхідно буде пройти кваліфікаційний іспит;
  • фахівці повинні бути відповідним чином оформлені та внесені до Єдиного реєстру фізосіб, юросіб і професійних об’єднань у сфері рієлторської діяльності;
  • створити реєстр, у якому міститимуться дані про рієлторів та брокерів, а також про об’єкти нерухомості;
  • ввести штрафи за роботу без рієлторських свідоцтв від 8,5 тисяч до 17 тисяч гривень з конфіскацією отриманого прибутку. За повторне порушення – від 17 тисяч до 34 тисяч гривень і теж з конфіскацією.
  • створити Національну федерацію фахівців у сфері рієлторської діяльності, до складу якої увійдуть кваліфікаційно-сертифікаційна комісія, з’їзд фахівців і рада громадського нагляду. Сюди ж українці зможуть скаржитися на недбайливих брокерів, якщо вважатимуть, що права клієнта порушили.

Наразі проєкт закону наданий для ознайомлення комітету, а в Національному агентстві з питань запобігання корупції повідомили, що проведуть його експертизу.

Як розповіла адвокатка Юлія Сливченко в ефірі Українського радіо, даний проєкт, справді, передбачає багато гарних моментів. Наприклад, отримання свідоцтва рієлторами та єдиний реєстр. Тобто в Україні жодна операція не зможе більше обходитись без рієлторів. 

За її словами, у разі прийняття законопроєкту, власник майна не зможе без рієлтора здати або продати ту чи іншу нерухомість, або ж навіть сам укласти договір. Рієлтори будуть вносити всю інформацію про договори у новий сервіс ― Єдину інформаційну базу. За її словами, такі зміни призведуть до того, що рієлтори почнуть нести відповідальність за операції, які вони проводять та супроводжують.

Крім того, за словами адвокатки, "неофіційна статистика свідчить про те, що фактично кожна чотирнадцята операція за участю рієлторів, які зараз існують, є шахрайською", а новий законопроєкт зможе захистити споживачів. Зокрема рієлтор проводитиме паспортизацію об’єктів, без якої буде неможливо прорекламувати квартиру. За невиконання цієї вимоги законопроєкт передбачає штраф у 47,2 тисячі гривень.

Однак, власне пункт про ліцензування викликав багато суперечок.

"Те, що видаються ліцензії для рієлторів, то тут, крім хорошого бажання вивести на світ цю галузь, є багато речей, які насторожують. По-перше, право вільно розпоряджатися своєю власністю є конституційним правом. І тому добровільна послуга не може бути обов’язковою", – прокоментувала законопроєкт народна депутатка від Слуги народу Євгенія Кравчук.

За словами нардепки, у проєкті закону є неточності щодо ліцензування:

"Серед критеріїв ліцензування немає нічого, крім досягнення 18-річного віку. Тобто, умовно кажучи, 18-річний випускник школи отримує ліцензію і має доступ до різних реєстрів. Без практичної роботи", – говорить Кравчук і додає, що якщо всі ці реєстри будуть публічними, то постає ще й питання конфіденційності.

Асоціація фахівців з нерухомості (рієлторів) також вважає, що цей закон потребує суттєвого доопрацювання бо несе суттєві ризики для ринку надання рієлторських послуг. Вони висловили власну позицію на своєму сайті.

На їх думку, в положеннях запропонованого проєкту закону є обмеження прав громадян на розпорядження своєю власністю, які гарантовані Конституцією. Крім того, представники ринку вважають, що запропоновані норми містять корупціогенні фактори та ризики, порушують антимонопольне законодавство та в більшості своїй порушують права та інтереси рієлторів та брокерів.