У Вашингтоні намагаються радити Києву «заморозити» війну з Росією, аби Путін не вважав себе переможеним

Новини Вінниці / У Вашингтоні намагаються радити Києву «заморозити» війну з Росією, аби Путін не вважав себе переможеним

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван рекомендував команді Володимира Зеленського почати думати про «реалістичні вимоги» для переговорів з РФ, включаючи перегляд заявленої мети України щодо повернення Криму.

Про це повідомило видання The Wall Street Journal.

У Штатах не приховували, що підтримують діалог з росіянами. Більш того, саме з Вашингтону періодично «витікає» інформація про існування спілкування та про те, що у США зацікавлені у цьому. Москві натякають, що «не все втрачено», але путінські апетити не доречні. Крім того, «поради» з Білого дому Банковій теж не настільки «кровожерливі», як намагаються представити у Кремлі. Саме для Росії стався черговий «витік». США вчергове намагаються донести до Росії, що не проти закінчення російсько-української війни зі «збереженням обличчя» їх диктатору. Тому не тільки обмежують Україну з постачанням певних видів озброєння, але й умовляють на часткові поступки…    

«Вашингтон дав зрозуміти Україні, що Київ має як мінімум здаватися відкритим для рішення шляхом переговорів. Радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван передав це повідомлення президенту Володимиру Зеленському…Два європейські дипломати, поінформовані про дискусії, заявили, що пан Салліван рекомендував команді пана Зеленського почати думати про свої реалістичні вимоги та пріоритети для переговорів, включаючи перегляд заявленої мети України щодо повернення Криму, який був анексований у 2014 році», - сказано в публікації видання.

Представники адміністрації Байдена, у тому числі Салліван, продовжують публічно заявляти, що Вашингтон не тиснутиме на Київ у дипломатичному напрямку, що викликає подив у союзників США по НАТО.

За словами двох високопосадовців, представники Держдепартаменту США минулого тижня проінформували деяких європейських партнерів у Вашингтоні, щоб розвіяти побоювання з приводу зміни підходу адміністрації.

«Наша робота - поставити їх у найкраще становище на полі бою, щоб, коли і якщо з'явиться можливість для дипломатії, вони були в кращому положенні за столом переговорів», - заявив Салліван. 

Раніше The Wall Street Journal повідомило, що Салліван проводив конфіденційні обговорення зі своїм російським колегою, секретарем Ради безпеки Ніколаєм Патрушевим, і старшим помічником Кремля з питань зовнішньої політики Юрієм Ушаковим протягом останніх кількох місяців. Салліван пізніше підтвердив, що канали зв'язку між Вашингтоном і Москвою залишаються відкритими, незважаючи на війну в Україні.

Розберемо, що пропонують у Вашингтоні. Перше – закінчення війни з відтермінуванням вирішення кримського питання. Друге – збереження Росії у кордонах на 23 лютого. Третє – послаблення санкцій. Четверте – збереження влади Путіним.

Поки що у публічній площині із жодним з цих «пунктів» не погоджуються у Києві. Які цілі путінської «спецоперації» зараз і що тепер хоче Росія, у Москві сформулювати не можуть. Окрім бажання сісти за стіл переговорів для перепочинку.

Чим вразливий «план Саллівана»? Путінська Росія отримає перепочинок і можливість за кілька років відновити військовий потенціал. Умови Вашингтону росіяни сприйматимуть як поразку, тому націдеєю у РФ буде реванш. Таким чином, Україні доведеться не стільки відновлювати знищену росіянами інфраструктуру й економіку, а зміцнювати обороноздатність і готуватись до наступної війни. У Штатах чудово це розуміють, але грають «за себе», а не за українців. Вашингтон лякається руйнування чи поразки Росії через посилення Китаю та втрату Москвою контролю за ядерною зброєю, яка опиниться у руках різних «ватажків».

Зазначимо, Салліван – не єдиний, хто впливає на зовнішній вектор Білого дому. Його поради не є вирішальними.    

Олег Верлан

13 листопада, 2022