У центрі Вінниці виявили нелегальну клініку по сурогатному материнству, до якої залучали лікарів-гінекологів

Новини Вінниці / У центрі Вінниці виявили нелегальну клініку по сурогатному материнству, до якої залучали лікарів-гінекологів

Співробітники Служба безпеки України викрила міжнародну злочинну схему у Вінниці, а слідчі СУ ГУНП у Вінницькій області оголосили про підозру у вчиненні шахрайських дій в особливо великих розмірах двом учасникам злочинної групи. Чоловік і жінка організували нелегальну клініку, куди залучили немісцевих лікарів. Проте далеко не всі замовники після сплати коштів отримували дітей.

Як зазначають у відділі комунікації ГУНП і пресслужбі УСБУ у Вінницькій області, зловмисники створили шахрайський бізнес під виглядом надання фіктивних послуг по програмі сурогатного материнства. Цими послугами скористалося щонайменше 50 іноземців і громадян України. За фіктивні послуги організатори отримували від клієнтів винагороду в розмірі від 30 до 50 тисяч доларів. Загальна сума «заробітку» вінницьких аферистів становила майже мільйон доларів.

За даними слідства, автором схеми є 35-річний вінничанин, раніше судимий за вчинення корисливих злочинів. «Бізнес» базувався на довірі та обману. Разом зі спільниками він зареєстрував фіктивні клініки з надання платних послуг з використання допоміжних репродуктивних технологій методом сурогатного материнства. 

За інформацією NaПарижі, головна база розташовувалася поблизу вулиці Магістратської. Це і була «візитівка» аферистів.  

Для пошуку клієнтів зловмисники розмістили рекламну інформацію в мережі Інтернет, хоча не мали ліцензії на такий вид діяльності. Вони пропонували послуги, які надавали право участі у програмі сурогатного материнства, а саме: укладання фіктивного шлюбу, внесення завідомо недостовірних відомостей до медичних документів, пошук сурогатних матерів.

Проте організатори запевняли клієнтів, що гроші слід сплачувати авансом. Після повного розрахунку, або отримання більшої частини коштів за послуги, зловмисники припиняли спілкування з клієнтами.   

Так, слідством встановлено, що підозрюваний вінничанин у 2019 та 2020 роках уклав договори на надання таких послуг з громадянином Китайської Народної Республіки та подружжям киян, які за станом здоров’я не могли мати дітей. Довірившись зловмисникам, потерпілі переказали на їх рахунки понад два мільйони гривень. Це факти, на підставі яких і почалось розслідування…

Під час проведення обшуків в офісних приміщеннях силовики вилучили у підозрюваних фіктивні свідоцтва про шлюб іноземців з громадянками України, договори про надання посередницьких послуг, нотаріальні довіреності, медичну документацію з підтвердженням протиправної діяльності, заяви про визнання батьківства за іноземними громадянами, «чорну» бухгалтерію, печатки, банківські картки, на рахунки яких потерпілі переказували гроші, іноземну валюту у великих розмірах.   

За матеріалами СБУ оголошено про підозру організатору та його 26-річній спільниці за ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою). Також у їх діях вбачаються ознаки злочину, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України (торгівля людьми). Тривають слідчі дії для виявлення всіх причетних осіб і перевірки фактів протиправної діяльності.

Підозрюваному на час досудового розслідування суд обрав запобіжний захід – цілодобовий домашній арешт, а його спільниці – нічний домашній арешт. За такі злочини вінничанам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Слідчі дії тривають під процесуальним керівництвом прокуратури області. Оперативний супровід здійснює Управління служби безпеки України, Управління стратегічних розслідувань, міграційна поліція та Держприкордонна служба.