У січні хліб подорожчає на 10%. Тенденція зберігатиметься і у наступні місяці

Новини Вінниці / У січні хліб подорожчає на 10%. Тенденція зберігатиметься і у наступні місяці

Оскільки виробники намагаються не травмувати споживачів заявами про те, що ось-ось продукція підніметься у ціні, то попереджають про підвищення галузеві утворення. Генеральний директор об’єднання «Укрхлібпрому» Олександр Васильченко визнав, що у січні 2022 року ціни на хліб зростуть щонайменше на 10%. Подорожчання триватиме і надалі – у лютому та березні.

Рекордний врожай зернових тут не до чого. За словами Васильченка, зростання вартості хліба пов'язане з тим, що в Україні різко зросли ціни на газ для промисловості.

«Підприємства зазнають збитків. Як проміжне рішення - досягнута домовленість, в першу чергу з великими торговельними мережами, про підвищення цін на масові види хліба в січні - на 10%. Якщо пільгова ціна на газ для хлібопекарських підприємств не стане реальністю - слід очікувати подальшого різкого зростання цін на хліб і хлібобулочні вироби» - сказав очільник обєднання.

Васильченко додав, що підписаний наприкінці 2021 року меморандум, який був покликаний стабілізувати ціни на газ для промисловості, на практиці не працює. Зараз підприємства змушені укладати договори за ринковою вартістю газу - це від 47 до 58 тисяч гривень за тисячу кубів.

«Питання забезпечення хлібопекарських і борошномельних підприємств газом за пільговою ціною знаходиться на стадії узгодження», - підкреслив він.

Додамо, об’єднання «Укрхлібпром» - добровільне недержавне формування, створене в травні 1998 року за рішенням установчої конференції уповноважених представників підприємств, акціонерних товариств хлібопекарної промисловості усіх форм власності.

Об'єднання створене з метою постійної координації господарської діяльності та взаємодопомоги його учасників для досягнення спільними зусиллями умов найбільш ефективного господарювання, нарощування випуску продукції для більш повного забезпечення в ній потреб споживачів.

Олег Верлан

12 січня, 2022