У РПЦ визнають, що розміщають біженців у «своїх» храмах та монастирях Вінницької єпархії

Новини Вінниці / У РПЦ визнають, що розміщають біженців у «своїх» храмах та монастирях Вінницької єпархії

На офіційному сайті Руської православної церкви Московський патріархат намагається відзвітувати про допомогу біженцям, які змушені були покинути свої оселі через війну, розпочату РФ. Звісно, війну російські церковники називають конфліктом, а от, перераховуючи храми, монастирі та інші заклади, які прихистили біженців, згадують як ті, то розташовані у Росії та окупованих територіях України, так і там, куди бойові дії навіть не доходили. Зокрема, серед «своїх» у РПЦ називають місця прихистку у Свято-Троїцькому Браїловському жіночому монастирі, Іоанно-Богословському чоловічому монастирі та храму Воздвиження Хреста Господнього у Вінниці.

Офіційний ресурс РПЦ зібрав місця та розмір допомоги у Росії та за кордоном по церквам, які є у підпорядкуванні. Якщо про лондонський собор Різдва ще вказується, що він належить «РПЦ закордоном», то по українським єпархіям – жодного уточнення. Їх перелічують у купі з російськими.

У Москві згадують «гуманітарну складову» Вінницької єпархії, не вказуючи, що формально вона належить не РПЦ, а УПЦ (МП). У загальному переліку допомоги по єпархіям російські церковники зазначають, що біженців розміщують у Свято-Троїцькому Браїловському жіночому монастирі (смт Браїлів), Іоанно-Богословському чоловічому монастирі (с.Лемешівка) та храму Воздвиження Хреста Господнього (Вінниця).      

Нагадаємо, в УПЦ МП з 2022-го заявляють про свою відокремленість від РПЦ та самоврядування, проте у Москві вчергове не помічають жодних «автономій» у своїх українських братів по вірі. Ба більше, навіть зайвий раз не згадують, що мова йде про українські єпархії, начебто всі які є – російські. Демонстративно не роблять різниці.

Можливо, незабаром, у Москві вирішать і скасувати таку структуру як УПЦ (МП), аби не псувати «загальний фон» певними намаганнями митрополита Онуфрія та київської братії декларувати свою «автономність». Адже у Росії на офіційному рівні з минулого року не визнають українців та все українське. Ймовірний сценарій може бути наступним - у РПЦ для початку не згадують «українську церкву», щоб потім «безболісно», як можуть вважати у Москві, забути про неї, «окупувавши» всі єпархії.     

Олег Верлан

22 червня, 2023