У рідному селі Олега Чорногуза на Вінниччині встановили меморіальну дошку письменнику

Новини Вінниці / У рідному селі Олега Чорногуза на Вінниччині встановили меморіальну дошку письменнику

У селі Іванів, шо на Вінниччині, у батьківській хаті відкрили меморіальну дошку та пам’ятник основоположнику українського сатиричного роману і автору сотень книг, зокрема роману «Аристократ з Вапнярки», письменнику Олегу Чорногузу.

Автором меморіальної дошки і пам’ятника став відомий скульптор Микола Крижанівський, а ініціатором пам’ятника - жмеринчанин Олексій Гамарник. 

Скульптор меморіальної дошки відмовився від «трагічного» класичного чорного граніту, а обрав світлий подільський пісковик. На знак світлої пам’яті про великого письменника! Портрет Олега Федоровича також став несподіваним для любителів класики. Але він наповнений філософським змістом…

«'Ім’я і прізвище видатного земляка вже давно стало брендом і візитівкою села Янів-Іванів, воно відоме у світі і, природньо буде приваблювати сюди численних туристів та інвесторів», - наголосив очільник обласної спілки письменників Вадим Вітковський.

Також колега зазначив: «Символічно, що під час святкування над хатою Чорногуза двічі пролетів білий птах з чорною ознакою, ніби безсмертна душа видатного письменника і патріота завітала на рідне обійстя».

Олеся Рудницька

19 червня, 2023