У Раді хочуть позбавити статусу нардепів кількох лідерів колишньої фракції «ОПЗЖ»

Новини Вінниці / У Раді хочуть позбавити статусу нардепів кількох лідерів колишньої фракції «ОПЗЖ»

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт, яким пропонується позбавити статусу народного депутата деяких членів колишньої фракції «Опозиційна платформа – За життя», які працювали на користь Російської Федерації. Зокрема йдеться про Віктора Медведчука, Тараса Козака, Вадима Рабіновича та Олександра Качного.

Авторами проєкту постанови №7323 «Про втрату депутатського мандата деякими народними депутатами України» стала група парламентарів. Ініціатор – представник «Слуги народу» Олег Дунда.

Основною метою постанови визначили припинення дії депутатського мандату народним депутатам, які тривалий час підтримували ідеологію «русского міра» та працювали на користь країни-агресора.

«Досить дивно, коли народні депутати, які кликали на нашу землю ворога, досі перебувають у сесійній залі», – пояснили автори законопроєкту.

Вони спиралися на статтю 79 Конституції України, за якою, вступаючи на посаду, народні депутати складають присягу на вірність Україн:

«Зобов'язуюсь усіма своїми діями захищати суверенітет та незалежність України, піклуватися про благо Вітчизни та добробуту. Присягаю дотримуватися Конституції України та законів України, виконувати свої обов'язки на користь усіх співвітчизників».

А згадані нардепи протягом своєї політичної кар'єри пропагували проросійські погляди та діяли проти суверенітету та незалежності України.

Олег Верлан

27 квітня, 2022