У Подільському зоопарку оселилась пара «гавкаючих» оленів

Новини Вінниці / У Подільському зоопарку оселилась пара «гавкаючих» оленів

У вінницькому Подільському зоопарку нині є «гавкаючі» олені. Так називають мунтжаків, карликових оленів.

Про це повідомляє Подільський зоопарк.

«До Вінниці тварини приїхали з Київського зоопарку. Їх обміняли на оленів благородних», - пояснюють у звіринці.

Мунтжаки – найстаріший рід оленів. Сучасні види поширені у Південній та Південно-Східній Азії, а також у Японії. Втім, до останнього льодовикового періоду мунтжак населяв і Європу. Найдревніші залишки скелетів цих тварин археологи знаходили на території Франції, Німеччини і Польщі. Останнє похолодання призвело до міграції та вимирання мунтжаків.

«Гавкаючі» олені є жуйними тваринами. Живуть вони у вічнозелених лісах, трав'янистих луках, чагарниках й густих заростях лісів, де для них достатньо рослинної їжі. У раціоні тварин переважає листя, бруньки, різнотрав’я та опалі фрукти.

Свою назву карликові олені отримали недаремно. Звук, схожий на гавкіт, тварини видають, коли відчувають себе у небезпеці аби чимсь схвильовані. Для захисту, боротьби за самку або життєвий простір самець може використовувати різці на верхній щелепі та свої короткі роги. У самок рогів немає. В них присутні лише кісткові нарости.

В залежності від підвиду мунтжака його маса може становити від 12 до 55 кг, а висота в холці - від 30 до 70 см.

Наразі мунтжаки з Київського зоопарку мешкають у вольєрі по сусідству з верблюдами та антилопами. До нових умов звірі адаптувались досить швидко. Завбачивши відвідувачів, самець без остраху підходить до паркану. Натомість, його подружка не така смілива і спостерігає за спілкуванням здалеку, не виходячи зі своєї схованки.

Олеся Рудницька

21 жовтня, 2022