У парламенті повернуться до створення на Вінниччині шостого району: Жмеринка може "заскочити в останній вагон"

Новини Вінниці / У парламенті повернуться до створення на Вінниччині шостого району: Жмеринка може "заскочити в останній вагон"

Сьогодні парламент мав розглядати Постанову "Про утворення та ліквідацію районів" № 3650. Згідно з цим документом, на Вінниччині пропонувалось утворити п'ять великих об'єднаних районів: Вінницький, Гайсинський, Могилів-Подільський, Тульчинський та Хмільницький.

Сьогодні парламент мав розглядати Постанову "Про утворення та ліквідацію районів" № 3650. Згідно з цим документом, на Вінниччині пропонувалось утворити п'ять великих об'єднаних районів: Вінницький, Гайсинський, Могилів-Подільський, Тульчинський та Хмільницький.

Однак, як відомо, своє право бути центром району активно відстоювала Жмеринка. Днями питання про утворення на Вінниччині шостого району - Жмеринського розглянув профільний парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування і не погодився з такою пропозицією.

Втім, сьогодні раптово, за пропозицією фракції монобільшості, документ про нові райони зняли з розгляду. Його знову мають обговорити на засіданні Комітету.

Про те, що Жмеринка може "заскочити в останній вагон" у Facebook повідомила народна депутатка від "Слуги народу" Ірина Борова, яка представляє у Раді 14-й виборчий округ, куди входить нинішній Жмеринський район.

"Маємо останній шанс створити Жмеринський район. У Вінницькій області може бути шість районів, а не п'ять. Але основна проблема – в охопленні територій. Після погодженого Кабміном розподілу в нас Вінницький район виявився найбільшим – 766,4 тис осіб; Гайсинський – 243,3 тис осіб; Могилів-Подільський – 205, 2 тис осіб; Тульчинський – 157,2 тис осіб; Хмільницький – 188,3 тис осіб. Райони виконуватимуть функції координації державних органів влади на місцях.

Тому розподіл за кількістю населення повинен бути рівномірний. На це звернув увагу експерт, голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко. Він пропонував поділити Вінницький район на два. Пропозицію підтримали і мої колеги Лариса Білозір і Віталій Безгін, які працюють в Комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. До того, як проект Постанови про утворення та ліквідацію районів винесуть на голосування в Раді, Комітет ще раз розгляне питання створення шостого Жмеринського району, до якого увійдуть Жмеринський, Барський і Шаргородський райони", - зазначає Ірина Борзова.

До слова, коли питання створення Жмеринського району починало обговорюватись, до нього пропонували включити і нинішній Літинський, але, схоже, від такої ідеї відмовились через активні протести громадськості та місцевої влади у Літині.