У новому сезоні на Вінниччині цукор виготовлятимуть шість заводів. Один «зійшов» з дистанції, ще один перепрофілюють

Новини Вінниці / У новому сезоні на Вінниччині цукор виготовлятимуть шість заводів. Один «зійшов» з дистанції, ще один перепрофілюють

На Вінниччині в сезоні цукроваріння планують працювати шість заводів, на один менше ніж торік. Цьогоріч зійшов із дистанції Соколівський. Про це під час наради повідомив перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко.

На Вінниччині в сезоні цукроваріння планують працювати шість заводів, на один менше ніж торік. Цьогоріч зійшов із дистанції Соколівський. Про це під час наради повідомив перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко.

«Вінницька область залишається лідером по виробництві цукру.  Другою після Вінниччини іде Полтавщина, однак там посіяно на 20 тисяч гектарів цукрового буряка менше, ніж в нас. Тому є перспектива, що всі цукрові заводи, які запланували працювати, будуть працювати і не в менших об’ємах», - зазначив Андрій Гижко.

Загалом, за даними департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації у 2018 році площі посіву цукрових буряків по всіх категоріях складають 55,4 тис. га, що на 3 тис. га більше минулого року. Це при тому, що Тиврівський, Чернівецький та Вінницький район не сіяли солодких коренів.

«Плановий вал збору коренів очікується на рівні минулого року при очікуваній урожайності 450-470 ц/га. Вихід цукру з гектара залежатиме від цукристості, строків збирання і зберігання коренеплодів», - зазначив директор департаменту Микола Ткачук.

Вже у вересні виробничий сезон 2018-2019 планують розпочати Крижопільський, Гайсинський, Томашпільський, Жданівський (Хмільницький район), Іллінецький та Михайлинський (Козятинський район) цукрові заводи. 

Втім на деяких з килишніх цукроварень вже не відмовилися від перспектив варити солодкий продукт. Мова йде про завод у Капустянах. На майданчику йде демонтаж обладнання.

За словами А. Гижка, Капустянський цукрозавод переоснащують. Так вирішив власник.

«Там не буде цукровоого зводу як такого. Це буде вільна інвестиційна площадка», - пояснив перший заступник голови облдержадміністрації.  

Нагадаємо, торік Вінниччина виробила 445,6 тис. тонн цукру. Це 22 % від загальноукраїнського виробництва (2001 тис. тонн).