У Львові за допомогою робота Da Vinci видалили пухлину наднирника 4-річній вінничанці

Новини Вінниці / У Львові за допомогою робота Da Vinci видалили пухлину наднирника 4-річній вінничанці

У львівській дитячій лікарні св. Миколая хірурги за допомогою робота Da Vinci видалили пухлину наднирника 4-річній Аліні з Вінниці, яка до цього перенесла трансплантацію кісткового мозку. Досі таких операцій дітям із застосуванням робота-хірурга в Україні не проводили. На четвертий день після операції дівчинка поїхала додому.

Як повідомляють у закладі, злоякісний утвір загрожував життю дитини.  Аліна з минулого літа бореться з важкою недугою. Спершу у неї виник біль у животі та піднялася температура. Батьки звернулися до лікарів, і в Аліни діагностували нейробластому 4 стадії – вроджену злоякісну пухлину нервової системи.

«При нейробластомі пухлини можуть розвиватись в будь-якій ділянці симпатичної нервової системи. У дівчинки вона локалізувалася в правому наднирнику – ендокринній залозі, що відіграє важливу роль в обміні речовин. При цьому пухлина сягала аж 15 см.

Аби видалити пухлину, тривалий період хірурги Дитячої лікарні Святого Миколая очікували етапу лікування, на якому операцію можна зробити за життєвими показами. Тому спершу в Вінниці та Києві Алінка пройшла хіміотерапію. Також у столиці їй пересадили кістковий мозок. І коли пухлина зменшилась до 5 см, Алінка з батьками приїхала до Львова», - повідомляють у лікарні.

Видалили пухлину за допомогою робота Da Vinci. Лікарі кажуть: такий метод більш точний та менш травматичний для дітей. Адже операція відбувається через мінірозріз, а вбудована мінідіагностична система дозволяє лікарям проводити ювелірні втручання.

Пухлину вдалося видалили повністю - в межах здорових тканин. Та головне - не пошкодивши життєво важливих структур. Операція минула з мінімальною крововтратою.

На четверту добу після втручання Алінка повернулася додому. У Вінниці вона продовжуватиме лікування: прийматиме хіміотерапію. До львівських спеціалістів приїжджатиме на огляди раз на 3 місяці. А поки разом із сім’єю маленька Алінка мріє поїхати в гори…

Новини Вінниці / У Львові за допомогою робота Da Vinci видалили пухлину наднирника 4-річній вінничанціНовини Вінниці / У Львові за допомогою робота Da Vinci видалили пухлину наднирника 4-річній вінничанці
Олеся Рудницька

20 вересня, 2023