У Кремлі визнали, що УПЦ МП під їх контролем і є стороною у війні

Новини Вінниці / У Кремлі визнали, що УПЦ МП під їх контролем і є стороною у війні

Напередодні офіційної інформації щодо результатів контррозвідувальних заходів у Києво-Печерській лаврі, Корецькому монастирі та Сарненсько-Поліській єпархії у Кремлі визнали, що УПЦ МП є під контролем Росії.

Після повідомлень про обшуки у Києві та на Рівненщині прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що «Київ давно воює з РПЦ, це одна з ланок у ланцюзі дій проти російського православ'я». Про це повідомляє РИА Новости.

«Насправді, українська сторона давно воює з Російською православною церквою, і, я б сказав, що це потрібно розглядати як чергову ланку в ланцюзі цих військових дій проти російського православ'я», - сказав представник Кремля.

Фактично Пєсков перекреслив намагання предстоятеля УПЦ МП Онуфрія та єпископату «відгородитися» від патріарха Кіріла та РПЦ. У Кремлі визнали конфесію своєю власністю. Спікер Кремля навіть дав зрозуміти, що в Україні «воює РПЦ», яку ми називаємо УПЦ МП, і воюють про неї. Отже, маски скинуто?..

У той же час глава Синодального відділу із взаємин РПЦ із суспільством та ЗМІ Володимир Легойда в Telegram-каналі назвав дії української спецслужби «акцією залякування віруючих». На його думку, міжнародне правозахисне суспільство навряд чи відреагує на цю ситуацію.

«В умовах ескалації конфлікту злість виплескується на тих, хто беззахисний і винен уже тим, що поклоняється тим же святим, звершує богослужіння тією ж спільною давньою мовою, що й Церква, проголошена «ворожою»», — написав Легойда.

За його словами, церква в Росії та Україні завжди залишається «єдиним місцем, де єдиними вустами підносяться щирі молитви про мир в умовах відчуження». Також він згадав радянський період, коли РПЦ була «в ролі мішені, обраної безбожною владою для знищення». Легойда зазначив, що в РПЦ «моляться за одновірців», які стали «жертвами беззаконня». Однак, загальновідомо, що навіть Кіріл благословляв росіян на вбивства українців.

Нагадаємо, як «тріщить» Московський патріархат: у СБУ розповіли деталі обшуків у Києво-Печерській лаврі та на Рівненщині.

Олег Верлан

23 листопада, 2022