У хворих на COVID-19 знайшли аномалії головного мозку та пухлини

Новини Вінниці / У хворих на COVID-19 знайшли аномалії головного мозку та пухлини

Під час проведення досліджень вченими медиками з Массачусетської лікарні (США) та Стамбульським університетом у багатьох пацієнтів, хворих на COVID-19 виявили розвиток аномальної патології кишківника, а в тих пацієнтів, яких перевірили за допомогою МРТ, у половини виявили аномалії головного мозку.

Науковці та медики із США та Туреччини провели дослідження пацієнтів, хворих на COVID-19, та виявили у них патології кишківника та аномалії головного мозку. Дослідження планують проводити, наразі вчені не готові робити фундаментальні висновки.

Як пише журнал Radiology, медики з Массачусетської лікарні (США) провели обстеження 414 осіб. Відомо, що середній вік людей, які погодились на дослідження, склав 57 років. Майже у третини пацієнтів виявили порушення роботи кишківника та новоутворення. Однією з найнебезпечніших виявлених патологій є пневматоз – стан, за якого гази проникають у стінки кишківника та утворюють кісти. Крім того, в інших заражених знаходили ішемію кишківника та холестаз – порушення утворення жовчі.

"Вони частіше фіксувалися у лежачих пацієнтів у відділенні інтенсивної терапії. Щоб зрозуміти причину таких змін, необхідна додаткова робота", – повідомив лікар Раджеш Баяна.

Як повідомляє The Science Times, згідно досліджень проведених в Стамбульському університеті у відділення інтенсивної терапії із 235 пацієнтів з COVID-19, у 50 розвинулися неврологічні симптоми. Зробивши МРТ 27 хворим науковці виявили, що у 12 з них (44%) серйозні аномалії головного мозку.

Порушення спостерігалися в різних частинах мозку: в лобовій, тім'яній, потиличній, скроневій областях і так далі. На думку дослідників, це могло стати наслідком цитокинового шторму. У пацієнтів були виявлені інфекційний або аутоімунний енцефаліт, судоми, гіпоглікемія і гіпоксія.

"Деякі вірусні та аутоімунні енцефаліти можуть мати специфічну схему залучення, що корисно для складання диференціального списку, однак неспецифічна картина візуалізації в нашій серії перешкоджає досягненню конкретної діагностики на основі МРТ", – пишуть дослідники.

Вчені відзначають, що поки рано говорити про вплив COVID-19 на головний мозок, однак, дослідження в цій області планують продовжувати.