У Гнівані планують відновити власний «Біг-Бен» (ФОТО)

Новини Вінниці / У Гнівані планують відновити власний «Біг-Бен» (ФОТО)

У вересні 2019-го у Гнівані, що на Вінниччині, з’явиться свій Біг-Бен. На башті місцевого костелу Святого Йосипа планується встановити годинник. Він має бути подібним за той, що колись прикрашав храм у першій половині ХХ сторіччя.

У вересні 2019-го у Гнівані, що на Вінниччині, з’явиться свій Біг-Бен. На башті місцевого костелу Святого Йосипа планується встановити годинник. Він має бути подібним за той, що колись прикрашав храм у першій половині ХХ сторіччя.

Про відновлення годинника та ініціативу по збору коштів та замовлення на виготовлення його у Польщі у Facebook написав мер міста Володимир Кулешов. За його словами, наразі потрібно зібрати 150 тисяч гривень. Міський голова сподівається, що кошти знайдуться. До збору долучаться гніванчани і польські колеги з гміни Сухи Ляс. Певну частину додасть і міський бюджет.

За його словами, польські майстри гарантують виготовлення аналогу старовинного гніванського годинника, який має бути об лаштований на башті до Дня міста.

Нагадаємо, що у 1903-06 роках у Гнівані було споруджено неоготичний храм за проектом Фелікса Ольшанського. Його побудували завдяки зусиллям о. Франциска Шимкуса на кошти о. Яна Барановського, Кароліни Ярошинської та парафіян.

Вже 14 вересня 1906 року костел освятили під титулом св. Йосифа Обручника. Проте зі встановленням радянської влади спочатку 1922 року було конфіскувано усі літургійні предмети, а весною 1930 року представники влади зняли дзвони, які називались Зигмунд, Кароліна и Сигнатурка, для потреб електротехнічної промисловості. Потім настала черга хреста. Відомо, що активіст Петро Євтіхов, котрий зкинув його з вежі, через тиждень помер.

Остаточно храм закрили у 1935 році, розташувавши у ньому гуртожиток пожежних курсів. Під час війни костел знову запрацював, але лише до приходу радянських військ. У 1958р. у храмі розмістився цех підшипникового заводу - для цього його розділили на 4 поверхи та розібрали вежу.

Парафію у Гнівані відновили 26 грудня 1991 року, а костел повернули у 1992-му, тоді ж і було розпочато його ремонт за проектом архітекторів Юрія Плясовиці (Вінниця) і Б. Стельмаха (Люблін, Польща).

Керував роботою з відновлення храму майбутній єпископ о. Яків Пиль. 14 вересня 1997 року відремонтований костел, якому повернули первинну форму, освятили, а 16 березня 2019 року єпископ Леон Дубравський проголосив храм дієцезіальним санктуарієм.