У ДПС Вінниччини назвали суму недоотриманих надходжень у вигляді податків

Новини Вінниці / У ДПС Вінниччини назвали суму недоотриманих надходжень у вигляді податків

Близько мільярда гривень за минулий рік різні бюджети недоотримали у вигляді податків від платників Вінницької області. Про це заявив під час брифінгу заступник начальника ГУ ДПС у Вінницькій області Олег Мартинюк.

Близько мільярда гривень за минулий рік різні бюджети недоотримали у вигляді податків від платників Вінницької області через схеми мінімізації. Про це заявив під час брифінгу заступник начальника ГУ ДПС у Вінницькій області Олег Мартинюк.

Тема брифінгу керівництва вінницької податкової стосувалася необхідності секторального поглиблення взаємодії з ОТГ. За офіційними даними, протягом перших 5 місяців 2021 року платниками податків регіону сплачено 7,5 млрд грн. до бюджетів усіх рівнів, що на 13,4% більше, ніж протягом аналогічного періоду минулого року. Саме до місцевих бюджетів надійшло 4 мільярди, а приріст склав 14,5%.

Проте, за словами О.Мартинюка, зберігається тенденція до мінімізації сплати податків, і він переконаний, що лише у співпраці з місцевими органами влади можна змушувати громадян сплачувати як слід.

«Ми хочемо знайти тих, хто здає в оренду житло, займається репетиторством, але нелегально. І місцева влада має у цьому допомогти, адже місцеві бюджети втрачають кошти… У Вінниці без оподаткування цілий під’їзд здається в оренду у багатоповерхівці», - зазначив посадовець.

Він вказав, що ДПС пропонує місцевій владі створювати комісії по легалізації доходів (детінізації). Їх робота не обмежуватиметься лише пошуком «нелегалів». О.Мартинюк навів приклад того, як зменшують відрахування підприємства, і не тільки за рахунок виплат – «за паперами» - мінімальної зарплати працівникам, хоча по факту співробітники отримають середню оплату по регіону.

«Наведу приклад одного виробника хліба. Місячна виручка підприємства – 4 млн грн., а фонд зарплати – 3,7 мільйони. Виходить, що власник майже не отримує прибутку, а борошно, олію не купує, за електроенергію не сплачує. Не віриться», - додає податківець.

Аби залучити ОТГ до наповнення місцевих бюджетів, у податковій пропонують кілька першочергових заходів для громад, а саме створення нових та перегляд старих комісій по легалізації, отримання працівниками громад посвідчень інспекторів праці, перевірка ними безпосередньо підприємств і повідомлення про виявлені порушення.

Також органам місцевого самоврядування пропонуються заходи для детінізації доходів «одноосібників», а для цього мати актуальну інформацію про них та площу земель в обробітку та вирощені культури. У містах податківці пропонують інвентаризувати об’єкти нерухомості.

Втім, Олег Мартинюк погодився з тим, що у значній частці створених ОТГ відсутні кваліфіковані кадри, які розуміються на питаннях оподаткування та збору даних для цього, а от втрачає від цього уся громада. Проте місцеві спеціалісти завжди можуть звернутися за консультацією до ДПС.