«Це серце війни»: Зеленський пояснив, чим важливий для України Маріуполь

Новини Вінниці / «Це серце війни»: Зеленський пояснив, чим важливий для України Маріуполь

Завдяки українським захисникам у Маріуполі на Донеччині Україна сьогодні утримує міцні позиції на сході та має більш упевнені позиції на переговорах із РФ. Про це президент України Володимир Зеленський сказав в інтерв’ю Associated Press.

Зазначимо, за даними розвідки для захвату міста загарбники кинули близько 10 батальйонно-тактичних груп. Очільник держави назвав Маріуполь «серцем війни». Поки б'ється це серце – Україна перемагає і на полі бою, і за столом перемовин.

«Маріуполь – це таке, знаєте, серце цієї війни на сьогодні. Воно б'ється – ми воюємо, ми міцні. Якщо воно перестане битися, у нас будуть більш слабкі позиції», - сказав президент.

Героїчні захисники Маріуполя відтягли на себе величезні сили ворога, давши можливість українським воїнам на інших напрямках гнати окупантів геть. Зокрема, маріупольський форпост вкрай важливий для ходу бойових дій на Донбасі.

«Вони (захисники Маріуполя. – Ред.) – люди, які на себе відтягнули велику кількість ворога. Чим міцніші наші позиції в Маріуполі – тим міцніші наші позиції на сході держави. Наші позиції будуть більш міцними в ООС. І якщо вони будуть більш міцними – то і за столом перемовин ми матимемо переваги в діалозі з РФ», – зазначив Зеленський.

Ба більше: саме в Маріуполі, на думку президента, вирішується доля особистої зустрічі президента України з російським лідером.

«Якщо у нас позиція буде слабка на всіх цих напрямках, ми можемо не дочекатися зустрічі (з Путіним, – ред.), тому що тоді Росія може робити всі ці кроки, які можуть призвести до повернення навіть у ті міста, які зараз ми деокупували. Тоді наші позиції на переговорах можуть бути більш слабкими і може навіть не цікавими для російської сторони», – переконаний Зеленський.

Однак, підкреслив глава держави, він, як і увесь український народ, вірить у перемогу України.

Додамо, з перших діб війни триває героїчна оборона міста, яке перебуває в облозі більше місяця. Росіяни нещадно гатять по Маріуполю, фактично зруйнувавши усі житлові будинки, дороги, заводи. Кількість загиблих серед містян складає від 5 до 30 тисяч. Тисячі маріупольців окупанти силою через фільтраційні табори вивезли до російського Таганрогу та окупованого у ще 2014-му Донецьку. Викрадали навіть сотні дітей без батьків. А далі у глибину РФ.  

Приміром, у Пензенській області Росії окупанти створили табір для примусово вивезених жителів Маріуполя. Зараз там утримується понад 400 громадян України.

За словами уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, про цей табір для їй повідомили росіяни, які підтримують Україну. Відзначається, що це охоронювана установа закритого типу з декількома корпусами, обнесених парканом. Українцям заборонено залишати територію об'єкта.

Олег Верлан

10 квітня, 2022