Тринадцятирічний хворий з «Дельта» живий, але троє із 25 інфікованих мутованим штамом померли – Борзов

Новини Вінниці / Тринадцятирічний хворий з «Дельта» живий, але троє із 25 інфікованих мутованим штамом померли – Борзов

На одному з центральних телеканалів вчора, 11 серпня, повідомили, що на Вінниччині помер 13-річний хлопець, в якого діагностували штам коронавірус «Дельта». У Facebook голова Вінницької ОДА Сергій Борзов спростував це, зазначивши, що підліток лікується.

На одному з центральних телеканалів вчора, 11 серпня, повідомили, що на Вінниччині помер 13-річний хлопець, в якого діагностували штам коронавірус «Дельта». У Facebook голова Вінницької ОДА Сергій Борзов спростував це, зазначивши, що підліток лікується.  

«Сьоме місце займає Вінниччина за кількістю проведених щеплень і діагностує мутований штам «Дельта» - «привезений» з Росії. Із 25 інфікованих троє померли: чоловік і жінка з Гайсинського району - обом по 83 роки і 73-річний чоловік з Вінницького району. Про це сьогодні говорив на брифінгу у Центрі вакцинації в Тиврівський громаді. Хотів би звернути увагу, що інформація про 13-річного «померлого» інфікованого «Дельтою», не відповідає дійсності. Вчора і сьогодні таку новину поширювали на центральних телеканалах. Так, справді серед інфікованих вінничан із штамом «Дельта», є 13-річний хворий. Він живий!», - зазначив губернатор.

До речі, із 150 офіційно підтверджених виявлень штаму коронавірусу «Дельта» в Україні, саме у «вінницьких» зразках знайшли 25.

«Вінниччина - один із перших регіонів, який ініціював пришвидшення досліджень на ідентифікацію мутованого штаму коронавірусу «Дельта». Минулого тижня Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України придбав тест-системи для мультиплексної диференціації нових небезпечних мутантних варіантів коронавірусу SARS-CoV-2, зокрема, - варіант «Дельта». Тобто відтепер на обласному рівні інфекціоністи можуть діагностувати цей штам. До цього зразки відправляли у Київ», - пояснив голова облдержадміністрації.

Він підтвердив те, що цей штам вірусу циркулює в області, а також припустив, що, найімовірніше, «Дельту» на Вінниччину «привезли» з Росії, пригадавши, що три тижні тому був госпіталізований чоловік з важкими симптомами коронавірусної хвороби. Він міг бути «нульовим» хворим у регіоні.

«Про таке припущення на спільному брифінгу у Вінниці вчора розповів Степан Томін - завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань обласного Центру контролю та профілактики хвороб», - додав губернатор.

Також він зауважив, за вчора, 11 серпня, в області вакцинували 7 тисяч людей. Всього - майже 300 тисяч.

«Працює 203 пункти щеплень та 33 Центри масової вакцинації (10 – у місті Вінниця, 23 – у районах). Кількість медиків, які залучені до проведення вакцинальної кампанії теж зростає. Тільки за останній тиждень навчено 162 медичних працівників, всього у вакцинації задіяно – 1212. Є у наявності усі 4 вакцини: Comirnati (Pfizer –BioNTech), AstraZeneca, CoronoVac, Мoderna», - підкреслив очільник області.

На Вінниччині нині розгорнуто 9 «ковідних» лікарень, де є 1010 ліжок, з яких зайнято лише 140.

Критична ситуація із захворюваністю на COVID-19 зараз фіксується в Одеській, Донецькій, Запорізькій і Херсонській областях – там 100% зростання госпіталізацій. У сусідній Одещині фіксується половина всього збільшення госпіталізацій за тиждень в країні.